Institutul pentru Finante Internationale: Ucraina are nevoie de ajutor financiar imediat

"Pentru a evita prabusirea totala a economiei Ucrainei, nu in urmatoarele cateva luni, ci in urmatoarele cateva saptamani, tara trebuie sa primeasca bani imediat", a declarat Lubomir Mitov, economist sef pentru tarile emergente din Europa la IFI, care reuneste 450 de banci la nivel mondial. 

Mitov a subliniat ca visteria statului ucrainean este goala, iar problemele economice ale tarii sunt uriase. 

Dupa mai multe luni de criza politica si destituirea presedintelui Viktor Ianukovici, autoritatile interimare de la Kiev au lansat un apel comunitatii internationale in vederea obtinerii unui ajutor de 35 de miliarde de dolari pentru urmatorii doi ani, astfel incat sa fie evitat falimentul tarii. 

Potrivit IFI, rezervele statului ucrainean au scazut de la 16 miliarde de dolari la sfarsitul lunii ianuarie la 12 miliarde de dolari in prezent, in timp ce Ucraina trebuie sa ramburseze in acest an datorii de 25 de miliarde de dolari. 

"Situatia bugetara este atat de disperata incat singura optiune pentru plata pensiilor si salariilor este tiparirea de bani, care risca sa amplifice inflatia si deprecierea monedei ucrainene", a adaugat Mitov. 

El a avertizat si in privinta pericolului real de izbucnire a panicii in sectorul bancar, in conditiile in care retragerile de bani din depozite sunt in crestere. 

In aceasta situatie, Ucraina nu are alta optiune decat sa accepte conditiile impuse de Uniunea Europeana si FMI, potrivit IFI. 

Institutul avertizeaza ca reformele sunt foarte dureroase, cum ar fi dublarea pretului gazelor si reducerea deficitului bugetar.  Daca aceste reforme vor fi puse in practica, marimea ajutorului financiar necesar Ucrainei ar putea fi redus la circa 20 de miliarde de dolari, fata de suma de 35 de miliarde de dolari solicitata de autoritati, considera Mitov. El a adaugat ca alte 5 miliarde de dolari ar trebui alocate sectorului bancar.

Ucraina se afla pe marginea prapastiei unui default, a declarat duminica presedintele interimar Oleksandr Turcinov, intr-un discurs televizat adresat natiunii, relateaza AFP.

"Ucraina este pe cale sa alunece in prapastie, este pe marginea prapastiei intrarii in incetare de plati", a declarat Turcinov, denuntand guvernanta lui Ianukovici, destituit sambata din functia de presedinte, si a premierului sau Mikola Azarov care, in opinia sa, au "ruinat tara".

Rusia va majora taxele vamale pentru importurile de produse din Ucraina in cazul in care Kievul decide apropierea tarii de Uniunea Europeana, avertizeaza ministrul rus al Economiei, Aleksei Uliukaev, citat de AFP. 

"Noi transmitem Ucrainei urmatorul lucru: bineinteles ca aveti dreptul sa va alegeti drumul", a declarat Aleksei Uliukaev intr-un articol de opinie publicat in cotidianul Handelsblatt pe tema eventualului acord de asociere intre UE si Ucraina.  "Dar, in cazul apropierii de UE, vom fi nevoiti sa majoram taxele vamale la importuri", a avertizat oficialul rus.

Ucraina are nevoie de 35 de miliarde de dolari si lanseaza un apel catre donatori

Ucraina are nevoie de suma de 35 de miliarde de dolari in urmatorii doi ani si solicita organizarea unei conferinte internationale a donatorilor in acest sens, a anuntat luni ministrul interimar al Finantelor Iuri Kolobov, relateaza AFP. 

"Suma unui ajutor macroeconomic de care Ucraina are nevoie poate atinge 35 miliarde de dolari in perioada 2014-2015", a anuntat Kolobov, citat intr-un comunicat. 

"Am cerut partenerilor nostri occidentali (Polonia, Statele Unite) acordarea unui credit in termen de o saptamana-doua", a subliniat ministrul, fara sa precizeze valoarea creditului solicitat. 

Ucraina a propus, de asemenea, "organizarea unei mari conferinte internationale a donatorilor, impreuna cu UE, Statele Unite, FMI si alte organizatii financiare internationale, cu scopul de obtine fonduri in vederea modernizarii si reformelor in tara", a subliniat el.

Osborne: UE este pregatita sa ajute Ucraina, aflata in pragul falimentului

UE este pregatita sa ajute Ucraina sa-si onoreze angajamentele financiare si sa negocieze calea politica dupa destituirea lui Viktor Ianukovici din functia de presedinte, a declarat luni ministrul britanic de Finante George Osborne, relateaza AFP. 

"Este necesar sa fim pregatiti sa oferim o asistenta financiara prin intermediul unor organizatii ca Fondul Monetar International (FMI)", a declarat Osborne, la Singapore, precizand ca este vorba despre imprumuturi. 

"Sunt primele zile, primele ore (ale tranzitiei), dar ucrainenii par ca si-au demonstrat vointa de a-si proteja tara in viitor si de a se apropia de Europa. Nu cred ca ar trebui sa le intoarcem spatele, ci din contra".

Inaltul Reprezentant UE pentru Politica Externa, Catherine Ashton, este asteptata luni la Kiev pentru a discuta despre masurile care urmeaza sa fie adoptate pentru calmarea atomosferei politice si stabilizarea economiei tarii. 

Ucraina risca falimentul, dar Rusia, aflata in conflict cu UE in criza ucraineana, a promis acordarea unui credit in valoare de 15 miliarde de dolari si o reducere importanta la pretul gazelor naturale. Ea a platit trei miliarde de dolari la sfarsitul lunii decembrie, dar a anulat, saptamana aceasta, o noua plata, in valoare de doua miliarde. Astfel, acordarea restului ajutorului este foarte incerta. 

Agentia de evaluare financiara Standard & Poor's a avertizat vineri ca in cazul in care Moscova revine asupra sustinerii, Kievul - care este necesar sa ramburseze anul acesta suma de 13 miliarde de dolari reprezentand datorii - va intra in default. 

UE a promis deja o asistenta financiara, insa mult inferioara acestui nivel, fiind evocata in acest sens suma de aproximativ 610 milioane de euro. 

Secretarul american al Trezoreriei Jack Lew a oferit asigurari in weekend, in cadrul summitului G20, la Sydney, ca "Statele Unite si alte tari sunt pregatite sa ajute Ucraina in eforturile catre democratie, stabilitate si crestere".

Duminica, seful diplomatiei americane John Kerry a declarat, in cursul unei convorbiri telefonice cu omologul sau rus Serghei Lavrov, ca "toate statele trebuie sa respecte suveranitatea Ucrainei, integritatea sa teritoriala si libertatea de a alege", scrie Huffington Post.

El a subliniat ca SUA sustin decizia Parlamentului ucrainean privind alegerea unui presedinte si premier interimari.

Aceste actiuni "constituie calea cea mai buna si mai promitatoare de a restabili rapid pacea si stabilitatea in Ucraina, precum si de a raspunde problemelor financiare care afecteaza tara", a apreciat Kerry.

La randul ei, Susan Rice, o consiliera apropiata presedintelui Barack Obama, a insistat asupra necesitatii de a sustine economia Ucrainei care, in opinia ei, este "foarte fragila".

"Vrem sa cooperam cu partenerii nostri din Europa, cu FMI, cu Rusia, daca ei sunt pregatiti sa participe la ajutorarea ecomonomiei ucrainene", a declarat Rice.  "Daca Rusia doreste sa participe, ea va fi binevenita", a reiterat ea, subliniind ca cel mai important actor in acet domeniu este FMI.

Comisar european: "UE e pregatita sa va acorde sprijin financiar"

Obligatiunile Ucrainei sunt in crestere, in speranta unui ajutor international

Noii lideri ai Ucrainei au avertizat ca economia este pericol si ar putea intra in incapacitate de plata, dar pretul obligatiunilor guvernamentale este in crestere, investitorii sperand ca tara va primi sprijin international, relateaza Bloomberg.

Obligatiunile ucrainene denominate in dolari cu maturitate in 2023, de referinta, au inregistrat pe 21 februarie cea mai mare crestere din ultimele doua luni, inainte ca presedintele Viktor Ianukovici sa fie demis, iar prerogativele sale sa fie preluate de liderul Parlamentului, Oleksandr Turcinov.

Pretul obligatiunilor a continuat sa urce luni, iar randamentul a scazut cu 1,13 puncte procentuale, la 9,07%, cel mai redus nivel din aceasta luna. Declinul este cel mai amplu dupa luna decembrie, cand Ucraina a obtinut sprijin financiar din partea Rusiei.

Principalul indice bursier al Ucrainei a urcat luni cu 12%, aducand cresterea din ultimele trei sedinte la 20%.

Indepartarea lui Ianukovici a creat conditiile incetarii confruntarilor violente in care zeci de oameni si-au piedut viata, dar ramane problema stabilizarii hrivnei si platii datoriilor.