Sfarsitul crizei va aduce credite scumpe: dobanzile la euro, de doua ori mai mari
Criza economica nu a adus numai neplaceri, ci si lucruri bune. Dupa ce creditarea a intrat in impas, dobanda de referinta la euro a ajuns la niveluri nemaiintalnite. Astfel, EURIBOR, in functie de care se calculeaza dobanzile la imprumuturile in moneda europeana, a scazut sub 1%. Tendinta de scadere a fost preluata si in piata, dar ea nu va dura la infinit.
Nivelul redus al ratelor EURIBOR incurajeaza creditarea si, implicit, reluarea activitatii si a cresterii economice.
Inainte de debutul crizei, EURIBOR era de 5% si a scazut pana acum cu peste 4%, pe fondul deciziei Bancii Centrale Europene de a diminua dobanda de politica monetara, dar si a masurilor anticriza, care au insemnat injectarea masiva de fonduri in economie.
Daca la sfarsitul lui 2008 EURIBOR la trei luni era de aproape 3%, un an mai tarziu aceasta rata de referinta era de 0,7%. Iar in 2010 EURIBOR, dobanda la euro pentru imprumuturile pe care bancile europene si le acorda intre ele, s-a dus si mai jos, cea la trei luni ajungand in mai la 0,69%.
Altfel spus, daca ai un credit cu dobanda formata din EURIBOR la trei luni, componenta variabila, plus o marja fixa a bancii, atunci in aceasta perioada rata la banca ti-a scazut cu peste 2%, daca si numai daca banca foloseste valorile la zi. Asta pentru ca, potrivit analistilor financiari, exista banci care actualizeaza lunar nivelul EURIBOR, in timp ce altele fac modificarea abia dupa cateva luni.
Cat si cand pot sa creasca dobanzile?
Sa revenim la EURIBOR si trendul pe care se va inscrie in perioada urmatoare si care va dicta costul imprumuturilor in euro. Expertii explica, asadar, ca rata EURIBOR nu are cum sa mai scada dramatic, pentru ca nu apoate sa se duca sub pragul de 0%. Insa nici nu va creste pana cand motoarele economiei europene nu incep sa functioneze din nou.
"EURIBOR va ramane jos atat timp cat nu exista semne ca economia zonei euro isi revine. Pe termen scurt, respectiv in acest an, dobanzile nu vor urca semnificativ, insa tentinda de crestere este certa", considera Ionut Dumitru, economistul-sef al Raiffeisen Bank.
"In prezent, EURIBOR este la un minim istoric. Nu are unde sa scada, daca e sub 1%. Dar in conditiile in care inflatia in zona euro este undeva la 2%, este normal ca aceasta dobanda sa creasca", a declarat mai declarat Dumitru, adaugand ca in doi ani EURIBOR calculat la trei luni ar putea ajunge la 3,7% fata de 0,7% cat este in prezent.
Intr-un studiu, presedintele Bancii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet, arata ca dobanda EURIBOR va fi mentinuta pana in ultimul trimestru al lui 2010. De la inceputul lui 2011 insa, ea ar putea incepe sa creasca treptat, astfel ca peste cativa ani ar putea ajunge inapoi la nivelul de la care a plecat: 5%.
Ce inseamna aceasta crestere la nivelul ratelor la imprumuturile in euro? De pilda, daca acum ai o dobanda de maximum 5% la un credit prin programul Prima Casa, adica EURIBOR + 4%, ea va ajunge la 9%.
Un calcul sec ne arata ca la 50.000 de euro imprumutati pe 30 de ani, acum platesti o rata de 270 de euro, dar peste cativa ani va trebui sa scoti lunar din buzunar peste 400 de euro. Tot astfel, la un credit de 70.000 de euro, tot pe 30 de ani, la care ai o dobanda de 5%, rata este de 375 de euro, dar daca dobanda se duce la 9%, atunci si rata va creste cu aproape 200 de euro, la 570 de euro.