VIDEO: In cautare de venituri, bancherii au ajuns sa taxeze si alimentarea conturilor
In goana dupa castiguri, intr-un moment in care nu au prea multi clienti, bancherii inventeaza tot felul de comisioane sau le maresc un pic pe cele vechi. Astfel a aparut comisionul de depunere de numerar, platit atunci cand iti alimentezi propriul cont. Iar foarte multi dintre cei care isi primesc leafa pe card trebuie sa achite o anumita suma ori de cate ori le ajung banii in banca.
Listele de comisioane ale bancilor devin tot mai stufoase, pe masura ce bancherii incearca sa gaseasca cai de a contrabalansa scaderea veniturilor din creditare, insa cautarea lor a dus la concluzii greu de inteles: inclusiv depunerea de numerar in contul curent sau primirea unor sume prin virament ajung sa fie taxate.
"Bancile se afla intr-un moment dificil, pentru ca au nevoie de venituri cat mai multe din cauza cheltuielilor mari cu creditele neperformante. Ca masura mi se pare insa gresita, denota lipsa de competitie din sistemul bancar. In multe tari din Europa nu exista asa ceva", comenteaza Laurian Lungu, managing partner la compania de cercetare Macroanalitica, potrivit Ziarului Financiar.
BCR, cea mai mare banca locala, percepe un comision de 1 leu clientilor atunci cand depun lei in propriul cont curent. Daca depunerea se face in contul altui client, comisionul pleaca de la 4 lei si poate ajunge la 20 de lei.
BRD si Raiffeisen, alte doua banci de top, nu taxeaza depunerea de numerar, dar in schimb percep clientilor taxe atunci cand contul curent este alimentat printr-un ordin de plata, care nu mai implica insa utilizarea numerarului. In multe cazuri, in aceasta categorie se incadreaza si plata salariilor pe card de catre angajator, astfel ca salariatii ajung sa plateasca o taxa de cat ori le sunt virate salariile.
"Comisionale sunt in aceasta perioada de criza in care se afla Romania nejustificat de mari", este de parere Romulus Dascalu, prim-vicepresedinte UGIR 1903.
De pilda, o banca percepe 7 lei pentru fiecare incasare de peste 500 de lei. Asta inseamna ca unui salariat care primeste 1.400 de lei pe luna in doua transe, avans si lichidare, i se opresc 14 lei pentru ca i-a sosit leafa. Daca punem si comisioanele de retragere de numerar, de administrare si taxa pentru extrasul de cont, clientul lasa la banca comisioane de peste 20 de lei in fiecare luna.
"Operatiunea in sine, de depunere de numerar, are un cost, pentru ca acolo exista un ghiseu, exista personal, exista o dotare tehnica si asa mai departe. Este alegerea bancii respective daca taxeaza sau nu taxeaza aceasta operatiune. Poate sa decida, de pilda, sa nu taxeze, in schimb sa nu ofere dobanda la contul respectiv sau sa ofere o dobanda foarte mica", spune Adrian Apolzan, presedintele Asociatiei de Plati Electronice din Romania, care reuneste 12 banci. "In mod normal, cand se face un transfer, intotdeauna este taxat platitorul, nu beneficiarul. Toate costurile ar trebui sa fie la platitor", adauga acesta.
El explica totusi practica de comisionare prin necesitatea bancilor de a recupera investitiile facute in retelele teritoriale si in infrastructura de plati. Cum pe plan local volumul si valoarea tranzactiilor derulate de clienti sunt inca modeste, costul perceput pe fiecare operatiune ajunge sa fie mai mare.
Pe acelasi subiect: