SUA, despre beneficiile gazelor de sist pentru romani: Uitati-va la ce face Putin in Crimeea
Senatori SUA au explicat duminica, intr-un interviu acordat gandul.info, ca exploatarea gazelor de sist este o solutie viabila pentru independenta energetica fata de Rusia, unul dintre acestia transmitandu-le romanilor sa se uite la modul in care Vladimir Putin actioneaza in Ucraina si Transnistria.
Cei trei senatori americani, membri ai Comisiei de politica externa din Senatul SUA, John McCain, Ron Johnson și Christopher Murphy au abordat subiectul exploatarii gazelor de sist prin metoda fracturarii hidraulice in contextul dezbaterii necesitatii independentei energetice a statelor europene fata de Rusia.
Senatorul Murphy a sustinut ca in problema independentei energetice "exista semnale pe termen scurt, dar nu exista solutii pe termen scurt".
"Va fi un angajament pe termen lung in problema independentie energetice, iar in SUA avem o dezbatere daca are sens sa exportam GNL. Opinia mea este ca daca eu sprijin asta, vreau sa fiu sigur ca Europa este gata sa-si creeze propriile rezerve de energie, iar Romania este un exemplu de tara care s-a dedicat explorarii acestui potential, dar Germania isi inchide centralele nucleare, alte tari din Europa refuza chiar sa aiba o discutie despre fracturarea hidraulica. Deci acesta trebuie sa fie un parteneriat, iar sugestia lui Tusk (premierul polonez, n.r.) pentru o cooperare colectiva pe energie in Europa este foarte importanta", a afirmat Murphy.
Acestuia i s-a precizat ca in Romania au fost proteste impotriva exploatarii gazelor de sist prin fracturare hidraulica. "Si in America au fost", a replicat Murphy.
Senatorul Ron Johnson a fost intrebat cum le-ar explica romanilor beneficiile exploatarii gazelor de sist, in conditiile in care in Romania resursele apartin statului si nu proprietarului de teren.
"Le-as spune sa se uite la ce face Vladimir Putin in Crimeea, ce face pentru a destabiliza estul Ucrainei, amenintarea cu Transnistria. Sa se uite la problema geopolitica de a nu fi independent din punct de vedere energetic. Si apoi sa masoare asta cu ce se poate face intr-un mod prietenos cu mediul, pentru a utiliza propriile resurse energetice. Trebuie sa pui in balanta aceste obiective", a afirmat Johnson.
Pe de alta parte, Murphy a sustinut ca "nu este totul sau nimic".
"Exista o dezbatere in SUA despre cum sa facem fracturarea si cred ca este foarte potrivit sa limitam tehnicile si chimicalele folosite, sa sugeram ca exista zone din apropierea resurselor de apa sau a aglomerarilor de populatie, care ar trebui protejate, exista o dezbatere foarte rationala pe care o poti avea despre aceasta noua tehnologie", a explicat senatorul american, in interviul pentru gandul.info. potrivit Mediafax.