"In urma analizei Comisiei Europene, s-au stabilit mai multe categorii de tari: categorii cu probleme grave din punctul de vedere al dezechilibrelor macroeconomice - si, slava Domnului, Romania nu este acolo - categorii de tari cu deficit excesiv - si iarasi nu suntem acolo, ca pana la 3% (din PIB deficit-n.r.) mai avem foarte mult, noi am facut 1,8 - si o categorie - in care Romania, ca sa spun direct, suntem intr-o companie onoranta, alaturi de Belgia, Olanda, Marea Britanie, Suedia si Finlanda - de tari care si-au imbunatatit echilibrul macroeconomic, dar care au in continuare nevoie de masuri in acest sens", a spus Ponta.

El a adaugat ca din constatarile Comisiei Europene (CE) rezulta ca Romania a facut mari progrese fata de perioada crizei din 2010, dar trebuie in continuare sa ia masuri, ca si alte state, pentru a intari echilibrul macroeconomic.

Comisia Europeana a decis, miercuri, includerea pentru prima data a Romaniei in procedura de dezechilibru macroeconomic, unul dintre motive fiind intentia autoritatilor de la Bucuresti de a renunta in acest an la programul de asistenta externa, cu Fondul Monetar International, Comisia Europeana si Banca Mondiala.

Oficialii europeni au aratat ca, in Romania, dezechilibrele au fost semnificativ reduse, dar ramane un risc al implementarii reformelor, avand in vedere ca autoritatile intentioneaza sa iasa din programul de asistenta externa in acest an, astfel ca este necesara o monitorizare.

Procedura privind dezechilibrele macroeconomice este un mecanism de supraveghere pentru preintampinarea si corectarea dezechilibrelor macroeconomice in cadrul Uniunii Europene.

Astfel, in cazul in care, pe baza unui bilant, Comisia ajunge la concluzia ca statul membru vizat este afectat de dezechilibre excesive, trebuie sa informeze Parlamentul si Consiliul European, iar Consiliul poate adopta o recomandare prin care constata existenta unui dezechilibru excesiv si recomanda statului membru in cauza sa intreprinda masuri corective. Recomandarea Consiliului trebuie sa determine natura si implicatiile dezechilibrelor si sa precizeze un set de recomandari de politica care trebuie urmate, precum si termenul pana la care statul membru vizat trebuie sa transmita un plan de masuri corective.

Statele membre care fac parte din zona euro si care nu dau curs recomandarilor formulate in cadrul procedurii de dezechilibru excesiv pot face obiectul unor sanctiuni progresive, care pot varia de la un depozit purtator de dobanda pana la amenzi anuale. Depozitul purtator de dobanda sau amenda ar trebui sa reprezinte 0,1% din PIB.