Trezorierul Partidului Conservator, Peter Cruddas, este suspectat ca a intermediat un acces privilegiat la seful Guvernului.

Duminica, el a demisionat dupa difuzarea unei inregistrari video in care era surprins in timp ce propunea, in schimbul banilor, intalniri cu David Cameron in cursul dineurilor private, pentru influentarea politicilor.

Opozitia laburista a solicitat o ancheta pentru elucidarea acestui caz.

La randul sau, Downing Street a comunicat ca doar cativa donatori conservatori au participat la dineuri cu primul-ministru si cu sotia sa la resedinta oficiala, insa Guvernul refuza sa le dezvaluie numele.

Cotidianul britanic Daily Mail prezinta, insa, in numarul de astazi, o lista cu numele unora dintre cei care participau la aceste dineuri, precum si sumele vehiculate pentru obtinerea de favoruei din partea premierului britanic.

Dintr-o inregistrare data publicitatii de presa britanica, reiese ca trezorierul Partidului Conservator promitea oamenilor de afaceri accesul la dineurile cu premierul, in schimbul unor sume care se apropie de 250.000 de lire sterline.

Printre invitatii de pe lista se numara Lordul John si Lady Sainbury, magnastul imobiliar David Rowland si omul de afaceri miliardar Michael Spencer, el insusi trezorier al partidului in trecut.

Premierul Cameron a confirmat ca la aceste dineuri s-au facut donatii considerabile pentru Partidul Conservator – donatii mai mari de 50.000 de lire sterline, si au avut loc trei astfel de intalniri de cand este sef al Guvernului de la Londra, mai scrie Daily Mail.

Personalitatea cea mai controversata de pe lista este multi-milionarul David Rowland, despre care se spune ca are o viata secreta. Rowland a stat mai mult de 40 de ani in strainatate, fara sa plateasca taxe, iar la intoarcere a facut o donatie generoasa de peste 4 milioane de lire sterline Partidului Conservator.