Salvarea bancilor cu banii actionarilor si ai clientilor prinde tot mai mult contur in Europa. Ce au stabilit ministrii de Finante din UE
Bancile cu probleme trebuie sa fie lichidate in viitor la fel ca orice companie, fara a pune in pericol sectorul financiar, a declarat ministrul german de Finante, Wolfgang Schaeuble, adaugand ca in cazul salvarii acestora ar fi necesar ca actionarii si creditorii sa participe primii la costuri, scrie Mediafax.
"Cipru a fost un caz unic, dar nu vom mai accepta problema limitelor morale. (...) In viitor, va trebui sa fie posibila lichidarea treptata a bancilor cu probleme la fel ca orice alta companie, fara a pune in pericol stabilitatea sectorului financiar", a spus Schaeuble, dupa o reuniune la Dublin a ministrilor de Finante din UE, care s-a desfasurat pe parcursul a doua zile, potrivit Bloomberg.
Proprietarii bancii si creditorii ar trebui sa fie primii pe lista celor care suporta costurile, inainte ca guvernele sa intervina pentru recapitalizare sau Mecanismul European pentru Stabilitate - fondul de urgenta al zonei euro - sa asigure sprijin financiar.
"Inainte ca statul sa se implice, in ierarhia responsabilitatii se va cere proprietarilor si creditorilor sa contribuie, iar Mecanismului European pentru Stabilitate i se va solicita sa contribuie daca guvernul nu poate, pentru ca are blocat accesul pe pietele financiare", a declarat Schaeuble.
Costurile recapitalizarii bancilor, in urma crizei financiare, au crescut puternic povara indatorarii in multe state europene. Irlanda, Spania si Cipru au fost nevoite sa ceara ajutor financiar extern de la zona euro pentru a acoperi costurile stabilizarii sectorului financiar.
In Cipru, statele zonei euro au conditionat imprumuturi de 10 miliarde de euro de inchiderea celei de-a doua mari banci a tarii, Cyprus Popular Bank (Laiki), si restructurarea dura a celei mai mari institutii de credit de pe piata, Bank of Cyprus. Statele europene au cerut Ciprului sa foloseasca banii deponentilor, cu exceptia sumelor garantate de sub 100.00 de euro, si sa impuna pierderi creditorilor bancilor pentru acoperirea costurilor restructurarii.
Potrivit unui proiect de directiva privind rezolutia bancara, pregatit de Comisia Europeana, statul va trebui sa utilizeze toate pasivele pentru recapitalizarea unei banci in procedura de bail-in, exceptie facand depozitele garantate (sub 100.000 euro), economiile si activele clientilor protejati de legea falimentului sau de dreptul civil, dar si datoriile catre angajati, furnizori si stat.
De asemenea, fiecare stat din UE va infiinta un fond de salvare, finantat de banci, cu resurse echivalente cu cel putin 1% din valoarea depozitelor garantate, care va fi utilizat in procedurile de salvare a unei banci ajunsa in pragul colapsului, arata proiectul de directiva, citat de Mediafax.
Pe acelasi subiect: