In jur de 25.000 de romani ar putea cere falimentul personal in instanta, daca legea va fi aprobata. Expertii in insolvente critica proiectul din Parlament
Falimentul personal ar putea aduce in insante pana in 25.000 de noi procese si nu milioane de dosare, cum s-a vehiculat, apreciaza expertii in insolventa si executorii, pornind de la cazurile de executari silite si experienta din alte state, dar si in acest caz va fi nevoie de fonduri bugetare.
Estimarile profesionistilor in insolventa si ale executorilor au la baza numarul relativ mic de executari silite avand ca obiect garantii imobiliare detinute de persoane fizice, care insumeaza putin peste 50.000 de dosare, din care mai mult de jumatate au intrat in proceduri de esalonare a platilor. Totatalul executarilor silite se ridica in prezent la 850.000 de cazuri.
"Nu cred in povestea milionului de dosare care ar aparea in Romania, mai ales ca exista si dezavantaje cand intri intr-o astfel de procedura (...) Insolventa persoanelor fizice este o lege pe care, in afara de persoanele fizice si de cei care ii reprezinta, APNC si asociatiile de consumatori, este o lege pe care nu o vrea nimeni, numai ca nu se poate. Trebuie sa intelegeti ca a venit sorocul. Exista acordul BNR si al institutiilor internationale, care au blocat acest proiect de lege pana acum. Primul proiect a fost depus in 2009. Au trecut vreo 5-6 ani", a spus Arin Stanescu, presedintele Uniunii Nationale a Practicienilor in Insolventa din Romania (UNPIR), potrivit Mediafax.
El a aratat ca putin peste un milion de dosare de insolventa personala se regasesc in SUA, unde legea este mult mai buna decat reglementarile de la nivel european si unde 350 de judecatori cu puteri federale gestioneaza aceste cauze.
Pe de alta parte, Arin Stanescu a criticat proiectul de lege dezbatut in Parlament, aratand ca desi prevede un efort bugetar nu are niciun punct care indice de unde vin banii sau estimari privind valoarea cheltuielilor bugetare.
Presedintele practicienilor in insolventa pledeaza pentru amanarea intrarii in vigoare a acestei legi, sau introducerea ei direct de anul viitor, intrucat acest act normativ nu va rezolva nicicum problema impactului cursului de schimb la creditele in franci elvetieni.
"N-avem de ce s-o facem repede. Intelegeam, ori trebuia facuta inainte de alegeri, ca poate un candidat s-ar fi putut folosi de ea, ori sa o facem pentru a intra in vigoare anul viitor si pusa atunci la panoplie, iata, am reusit sa facem legea falimentului personal", a continuat Stanescu.
O alta solutie, in opinia lui Stanescu, ar putea fi aprobarea legii, dar cu o amanare de sase luni pentru intrarea in vigoare, timp in care Guvernul va avea ragaz sa evalueze impactul printr-un studiu si sa modifice actul normativ prin ordonanta de urgenta.
Potrivit presedintelui Uniunii Nationale a Executorilor Judecatoresti, Cristian Mihai Jurchescu, din cele 51.000 de dosare avand ca obiect garanti imobiliare, circa 27.000 sunt mai vechi de un an, ceea ce inseamna ca in acele cazuri s-a ajuns la conventii de esalonare a platilor.
"Problema s-ar pune pentru 23.000 de dosare. Mare parte din culpa debitorului. Majoritatea se sustrage de la achitarea obligatiilor, cautand tot felul de tertipuri", a afirmat Juchescu.
Viceguvernatorul BNR Bogdan Olteanu considera ca o buna parte din executarile silite in derulare nu vizeaza prima locuinta a debitorilor, astfel ca estimeaza un impact mai redus al procedurilor de infolventa declansate dupa aprobarea legii falimentului personal, undeva la 15.000 de dosare.
Pe acelasi subiect: