Acesta este primul studiu care masoara sumele stranse de romani in strainatate si nu numai remiterile anuale, evaluate conform indicatorilor BNR la aproape 3,8 miliarde de euro pentru 2010.

Au existat insa ani, din 2000 incoace de cand a inceput migrarea masiva la munca in strainatate, cand romanii de afara au trimis si cate 7 - 8 miliarde de euro pe an in tara. Cele 100 de miliarde adunate de romanii plecati in strainatate de-a lungul celor 10 ani inseamna circa 35.000 de euro de persoana.

Astfel, o fundatie isi pune pentru prima data problema sumei pe care o economisesc cei 3 milioane de romani aflati la munca in strainatate si realizeaza un studiu despre migratia romanilor. Pe de alta parte, romanii au depozite in banci de 25 de miliarde de euro.

"In perioada august 2009- august 2010, romanii din strainatate au economisit aproape12 miliarde de euro. Economiile totale ale romanilor aflati la munca in strainatate in ultimii zece ani s-ar putea estima astfel la o valoare de 100 de miliarde de euro", este de parere Gabriel Petrescu, director executiv al Fundatiei Soros.

Citeste continuarea pe www.zf.ro!