Ministerul Finantelor vrea sa revina pe pietele internationale inainte de alegerile prezidentiale din 2 noiembrie, a mentionat Valcov. 

Sentimentul investitorilor s-ar putea schimba dupa alegeri, iar randamentele vor intra pe o panta ascendenta. Vanzarea de eurobonduri era programata initial pentru finele anului. 

Ministerul a selectat HSBC si alte trei banci care actioneaza ca dealeri primari pe piata locala, pentru a intermedia operatiunea, potrivit Reuters. ING, Raiffeisen, Societe Generale si UniCredit sunt cele patru banci europene incluse pe lista de dealeri primari, aprobata de banca centrala. 

Cea mai recenta iesire pe pietele externe a avut loc in aprilie, cand Romania a imprumutat 1,25 miliarde de euro printr-o emisiune de eurobonduri, la un randament record de 3,7% pe an. Pe piata interna, ministerul a vandut obligatiuni denominate in euro in valoare de 928,7 milioane euro. 

In cazul in care premierul Victor Ponta va castiga alegerile din noiembrie, investitorii sunt ingrijorati ca noul guvern va avea dificultati in mentinerea unui deficit bugetar scazut, ceea ce ar putea pune presiune pe randamente, potrivit Erste Bank. De asemenea, acordul Romaniei cu Fondul Monetar International si cu UE se va incheia in martie anul viitor. 

"Ministerul ia in considerare accelerarea vanzarii de eurobonduri, din cauza riscurilor potentiale", a declarat Dumitru Dulgheru, economist al Erste. 

Randamentele pentru eurobondurile romanesti cu maturitate in aprilie 2024 se situau la 2,71% pe an joi dimineata, usor peste nivelul minim record de 2,66% pe an inregistrat in urma cu sapte saptamani.