Alesii care au inaintat propunerea de taxare a bancilor au atras atentia ca, in timp ce mii de firme au dat faliment bancile au avut profit. "La efortul acesta al crizei economice financiare si bancile trebuie sa ajute Romania", spune Gheorghe Marcu, senator PSD

Potrivit proiectului bancile vor fi obligate sa plateasca o taxa de solidaritate in valoare de 2,5 la suta din profitul anual. Anul trecut, acesta a fost de aproximativ 400 de milioane de euro. Facand un calcul simplu, in visteria statului ar fi intrat 10 milioane de euro in plus.

Guvernul nu a sustinut insa initiativa, lucru sanctionat de catre senatori. "Nu cred ca este cazul ca ministerul finantelor si nici noi Parlamentul sa incepem sa plangem pe umarul institutiilor financiare si de credit din Romania", arata Alexandru Mocanu, senator PDL.

Reprezentantii bancilor nu au comentat initiativa alesilor, insa pozitia lor este cunoscuta. "Si atunci suprataxarea pentru ce? Pedeapsa pentru ca am obtinut oarece profituri unele banci - sau nu ? Noua, la nivelul Asociatiei, ne este nu neclara legea, consideram ca este total inoportuna", afirma Petre Bunescu, vicepresedinte Asociatia Bancilor.

Specialistii atrag atentia ca o asemenea lege ar putea determina bancile sa mareasca dobanzile si comisioanele pentru a-si rotunji veniturile. "Inseamna de fapt o majorare cu peste 10% a sumelor pe care bancile trebuie sa le plateasca sub forma de impozite, si am putea sa vedem bancherii transmitand aceste costuri catre clienti", arata Liviu Chiru, editor Ziarul Financiar.

Legea urmeaza sa fie dezbatuta de plenul Senatului dupa care va merge la Camera Deputatilor.

Ce se intampla in alte tari

In Cehia si in Slovacia au existat initiative similare care au fost respinse in cele din urma. In Ungaria insa, in 2010, statul a strans peste 650 de milioane de euro din taxarea suplimentara a bancilor.

Institutiile financiare din Ungaria au platit in decembrie anul trecut a doua, si ultima transa, de 89 miliarde forinti (320 milioane euro), a unei taxe suplimentare impuse de guvernul ungar pentru acoperirea deficitului bugetar, iar fondurile obtinute au ajuns la 182 miliarde forinti (654 milioane euro).

Si asta nu e tot. Guvernul condus de premierul Viktor Orban a impus taxe speciale pe trei ani companiilor si din domeniile energie, telecomunicatii si retail, pentru a obtine in acest an venituri totale de 343 miliarde de forinti (circa 1,2 miliarde de euro). In sectorul telecom, acest lucru i-a adus Ungaria chiar o amenintare de infrigement din partea Comisiei Europene.

Potrivit unui raport prezentat de Financial Times, in ianuarie, si care a fost pregatit pentru intrunirea Consiliului European de la inceputul anului, bancilor li s-ar pregati o noua taxa pe profit, iar scaderea ar ajunge, in unele cazuri, pana la 25%.

Pe langa taxarea bancilor din Marea Britanie, Germania si Franta, autoritatile europene vizeaza alte sapte tari din Europa - Belgia, Danemarca, Cipru, Austria, Portugalia, Ungaria si Suedia.