Ratiunea de la care s-a pornit in cele mai multe cazuri a fost aceea ca bancile care au beneficiat in ultimii doi ani de sprijin financiar din partea statului trebuie sa contribuie acum la refacerea economica a tarilor respective, scrie Ziarul Financiar.

Cum in Romania nu a fost nevoie ca statul sa intervina pentru salvarea vreunei banci, taxarea suplimentara a institutiilor financiare nu are acelasi fundament.
 
Exista insa voci care suţin contrariul. "Bancile au beneficiat direct de resursele din economie, din societate si este necesar ca acestea sa aiba un comportament etic, sa fie responsabile din punct de vedere social si sa ajute la relansarea economica a comunitaţii din care fac parte, inclusiv prin suportarea unor costuri suplimentare", sustine profesorul de finante Dan Armeanu de la Academia de Studii Economice.

Pana acum doar Ungaria a adoptat proiectul de lege privind taxarea suplimentara a bancilor, in timp ce in Polonia si Austria proiectul se afla in stadiul de propunere a primului-ministru.