Romania traieste doar din consum. Economistii trag un semnal de alarma: “Invariabil vom intra intr-o stagnare, daca nu recesiune"
Economia Romaniei nu da semne foarte bune. Industria si exporturile au deja un declin vizibil in ultimele luni, potrivit statisticilor oficiale. Economistii si investitorii straini trag un semnal de alarma: daca si pe viitor vom creste doar pe consum vom continua fara investitii si nu va fi redusa povara fiscala am putea intra in stagnare in cel mult un an de zile.
"Din nefericire partea aceasta de crestere a fost axata mai mult pe cresterea consumului. Acesta este punctul nevralgic al economiei in Romania", explica Mihai Roman, profesor de macroeconomie la ASE.
Punct nevralgic pentru ca foarte mult din ceea ce consumam, importam. Adica banii pe care-i cheltim in magazine nu creaza neaparat locuri de munca in tara sau productie locala mai mare. Iar statului ii convine, pentru ca taxele care se strang sunt mult mai mari din consum fata de cat ar strange din exporturi. Previziunile sunt insa ingrijoratoare.
"Vom intra pe o panta descendenta, in sensul ca la sfarsitul anului viitor, daca nu se schimba ceva, invariabil vom intra intr-o stagnare daca nu recesiune", explica George Sofian, economist.
Si Consiliul Investitorilor Straini din Romania arata cu degetul spre problemele grave.
"Membrii nostri sunt extrem de ingrijorati de nivelul foarte ridicat al birocratiei din Romania, de infrastructura nedezvoltata si deasemenea de lipsa de transparenta si previzibilitate in legislatie", spune Eric Stab, presedintele Consiliului Investitorilor din Romania.
In loc sa se simplifice, din pacate, pentru firme lucrurile sunt din ce in ce mai complicate si mai costisitoare.
"Anul trecut depuneai cateva formulare, iar dintr-o data, noile formulare propuse spre aprobare aproape dubleaza contabilitatea si munca in favoarea autoritatii fiscale", spune Adrian Benta, consultant fiscal.
Economia Romaniei depinde, pe langa industrie, consum si exporturi, de servicii si agricultura.
"Ar fi bine sa fie incurajati romanii sa cumpere produse fabricate in Romania si incurajarea ramurilor in care avem avantaj competitiv fata de international - IT de exemplu", crede Mihai Roman, profesor de macroeconomie la ASE.
Romania are in prezent, pana in trimestrul al 3 lea al anului trecut, o crestere economica de peste 3 procente, iar previziunile oficiale arata mentinerea acestui nivel si in acest an.
Pe acelasi subiect: