"Secretarul de Stat Claudiu Doltu a prezentat pozitia Romaniei, facand referire la trei aspecte care raman in discutie. Primul se refera la egalitatea dintre tarile din zona euro si cele din afara acesteia. Presedintia si Comisia Europeana au acordat permanent atentie acestui aspect si au formulat solutii acoperitoare, insa, unele tari solicita mai multe clarificari. In situatia in care va aparea un dezacord al unui stat membru din afara zonei euro fata de o decizie a Consiliului Guvernatorilor (in cazul mecanismului decizional al Consiliului de Supraveghere al BCE), Romania considera ca acest lucru nu ar trebui sa conduca, in mod automat, la terminarea cooperarii in cadrul mecanismului de supraveghere unica", se arata intr-un comunicat al Ministerul Finantelor Publice. 

Doltu a participat marti la reuniunea Consiliului ECOFIN, desfasurata la Bruxelles, unde pe agenda discutiilor s-a aflat si mecanismului unic de supraveghere bancara.

Un al doilea aspect abordat de Romania a fost delimitarea clara a atributiilor de politica monetara a Bancii Centrale Europene, de atributiile care tin de politica de supraveghere bancara. 

Reprezentantul Romaniei a aratat, pe de o parte, ca independenta bancii centrale si, implicit, a politicii monetare pot fi considerate subiecte in afara deciziei politice a guvernelor si, pe de alta parte, ca politica de supraveghere bancara nu poate fi separata de responsabilitatea si raspunderea democratica a guvernelor.

Ministrii de Finante din Uniunea Europeana nu au reusit marti sa se puna de acord asupra unui mecanism unic de supraveghere bancara, prima etapa a unei consolidari a zonei euro, dar spera ca divergentele sa fie depasite la un summit din 13-14 decembrie. 

Acestia se vor reuni din nou pe 12 decembrie, in ajunul summitului sefilor de state si de guverne.