Austria vrea ca si tarile din estul Europei sa participe la salvarea UE. Ce presupune o uniune bancara
Autoritatea de reglementare a sectorului bancar din Austria vrea ca tarile rasaritene din Uniunea Europeana, intre care si Romania, sa participe la planul de uniune bancara, avand in vedere ca sectorul financiar din regiune este dominat de banci occidentale, transmite Bloomberg, preluat de Mediafax.
Planul Comisiei Europene ca bancile din zona euro sa fie reglementate de o autoritate unica ar trebui sa fie deschis tarilor care nu fac parte din uniunea monetara, au declarat Helmut Ettl, copresedinte al autoritatii de reglementare FMA, si guvernatorul bancii centrale austriece Ewald Nowotny, la o conferinta la Viena.
"Ar trebui sa fie un proiect deschis. Nu ar trebui sa fie limitat la zona euro", a spus Ettl, adaugand ca ar vrea sa poata sa invite tarile central si est-europene sa participe la proiect.
Banci austriece precum UniCredit Bank Austria, Erste Group Bank si Raiffeisen Bank International sunt cele mai mari banci cu operatiuni in fostele state comuniste din Europa. Bancile straine, intre care se mai afla si Intesa Sanpaolo si Societe Generale, detin trei sferturi din activele bancare din regiune.
UE a prezentat in aceasta saptamana propuneri pentru supravegherea bancilor care prevad o cooperare fara precedent intre Banca Centrala Europeana (BCE) si autoritatile nationale de reglementare.
Potrivit planului, BCE va deveni autoritatea suprema de supraveghere a tuturor bancilor din zona euro.
Comisarul pentru Servicii Financiare Michel Barnier a declarat miercuri ca propunerile permit ca tarile din afara zonei euro sa poata participa la uniunea bancara daca doresc, dar a refuzat sa spuna care tari ar putea face acest lucru.
Polonia, Ungaria, Cehia, Slovacia, Slovenia, Estonia, Lituania, Letonia, Romania si Bulgaria sunt fostele tari comuniste care au aderat la UE in 2004 si 2007. Slovenia, Slovacia si Estonia au intrat si in zona euro.
Expunerea bancilor austriece la Europa de Est a ingrijorat investitorii, care s-au temut ca posibile planuri de salvare a tarilor din regiune ar putea pune in pericol bugetul Austriei. Statul austriac a adoptat in acest an noi reguli care cer bancilor sa se finanteze local pentru noile imprumuturi acordate in Europa de Est si sa majoreze nivelul capitalului.
Pe acelasi subiect: