"Rajoy si cu mine suntem atasati ireversibilitatii euro", a afirmat Hollande intr-o conferinta de presa comuna cu Rajoy, anuntand totodata un summit franco-spaniol pe 10 octombrie la Paris.

Rajoy a spus la randul sau ca Uniunea Europeana trebuie sa progreseze. "Vrem ca UE sa mearga inainte. Voi fi clar pe acest subiect. Nici piata unica, nici Uniunea nu se vor intoarce in timp", a aratat premierul spaniol.

Spania, a patra mare economie din zona euro, care militeaza pentru o uniune bancara si bugetara la nivel european, are nevoie in mod special de sustinerea partenerilor din regiune, fiind posibil din cauza situatiei vulnerabile in care se afla sa ceara un ajutor financiar din partea UE.

"La summitul din iunie am decis sa lansam procesul unei mai mari integrari economice si bugetare si vom lua decizii importante in decembrie pentru a pune in practica aceste reforme", a aratat Rajoy.

Presedintele francez a salutat masurile importante de austeritate si de reforme intreprinse in Spania, in timp ce Rajoy a reiterat angajamentul ferm de a continua calendarul programului.

Hollande a facut referire la tensiunile mari din piata si la dobanzile prea ridicate, precum si la rolul Bancii Centrale Europene (BCE), care este nu doar de mentinere a stabilitatii preturilor dar si in domeniul politicii monetare.

BCE s-a declarat recent pregatita sa ajute Spania prin achizitii de obligatiuni suverane, dar asteapta o cerea oficiala in acest sens din partea autoritatilor de la Madrid.