Romania a iesit pe pietele internationale. Finantele au vandut eurobonduri in valoare de 1,75 mld. euro, prin doua emisiuni, cu scadenta la 10 si la 18 ani
Euro
Ministerul Finantelor a plasat luni obligatiuni in euro pe pietele internationale in valoare de 1,75 miliarde euro, prin doua emisiuni separate, una pe zece ani si una cu scadenta in 2035, arata datele publicate de Raiffeisen Bank.
Este prima emisiune pe piata internationala reusita de Ministerul Finantelor in acest an, scrie News.ro.
Astfel, Ministerul Finantelor a atras 1 miliard de euro de la investitorii internationali printr-o noua emisiune de eurobonduri pe zece ani, cu un randament mediu anual oferit investitorilor de 2,41%, si 750 milioane euro prin redeschiderea unei emisiuni mai vechi, de obligatiuni in euro scadente in 2035, la care randamentul mediu a fost de 3,55% pe an.
Potrivit ultimelor tranzactii pe piata, obligatiunile scadente in 2035 ale Romaniei sunt cotate la randamente apropiate de 3,5% pe an, iar cele cu scadente apropiate de 10 ani, la 2-2,5%.
Pentru intregul an 2017, ministerul a programat imprumuturi totale prin eurobonduri in valoare de 3 miliarde euro, astfel ca emisiunile de luni au acoperit peste jumatate din suma necesara pentru intregul an. In 2016, statul a imprumutat 3,25 miliarde euro prin eurobonduri.
Ministerul Finantelor a mai vandut anul acesta obligatiuni in euro, dar printr-o emisiune pe piata interna.
In 27 martie, Finantele au luat cu imprumut 240 milioane euro de pe piata interna, prin obligatiuni scadente in 26 februarie 2021, peste nivelul programat, pentru care au acceptat sa ofere bancilor un randament mediu anual de 0,42%
Valoarea anuntata a licitatiei a fost de 200 milioane euro, iar bancile participante au oferit 516,3 milioane euro.
In 2017, nevoia de finantare a statului este in crestere, in conditiile in care Guvernul a prevazut un deficit bugetar de 2,99% din produsul intern brut (PIB), fata de nivelul de 2,41% din PIB atins in 2016.
Pentru acest nivel al deficitului, Ministerul Finantelor are nevoie in acest an sa obtina imprumuturi de circa 50 miliarde lei prin emisiuni interne si circa 3 miliarde euro prin emisiuni externe in valuta, potrivit estimarilor anuntate la inceputul anului.
Comisia Europeana si multi analisti se asteapta la un deficit bugetar de peste 3% din PIB in 2017, din cauza supraestimarii de catre Guvern a veniturilor bugetare si a valorii PIB.
Pe acelasi subiect: