La licitatia precedenta din cadrul aceleiasi emisiuni de titluri, din 12-13 ianuarie, randamentul mediu obtinut de banci a fost de 2,05% pe an pana la scadenta, iar randamentul maxim - de 2,07%.

Joi, la redeschiderea emisiunii, bancile au obtinut un randament mediu anual de 2,20%, iar randamentul maxim acceptat de stat a fost de 2,21%.

Cele opt banci participante la licitatie au oferit joi 1,58 miliarde lei, de doua ori si jumatate peste suma ceruta de stat, insa Ministerul Finantelor a preferat sa imprumute doar suma programata, scrie News.ro.

Obligatiunile emise de catre stat au o rata a cuponului de 2,25%.

Dobanzile la care se imprumuta statul roman sunt in urcare semnificativa in ultimele luni, dupa ce au atins un nivel minim istoric in prima parte a anului trecut.

Ministerul Finantelor si-a propus pentru februarie 2017 sa imprumute de pe piata interna 3,9 miliarde lei, din care 1,8 miliard de lei prin certificate de trezorerie, iar 2,1 miliarde lei prin emisiuni de obligatiuni, la care s-ar putea adauga cateva sute de milioane de lei prin licitatii suplimentare.

Pentru ianuarie 2017, Finantele anuntasera un calendar de imprumuturi de 3,4 miliarde lei, dar a luat efectiv cu imprumutat doar 3,1 miliarde lei.