“Romania a emis obligatiuni pe pietele externe de capital in valoare de un miliard de euro, consolidandu-asi astfel curba randamentelor titlurilor de stat cu o noua maturitate de 12 ani, cupon 2,875%. Emisiunea a fost lansata la un randament competitiv de 2,992% si suprasubscrisa de aproape doua ori, printr-un numar de 200 de ordine. Baza investitionala a tranzactiei a fost diversificata, atat din punct de vedere geografic, cat asi a tipurilor de investitori, cu o granularitate mai mare asi prezenta unor investitori noi raportat la emisiunile precedente”, se mentioneaza in document.

Potrivit comunicatului, distributia geografica a investitorilor a fost urmatoarea: Germania si Austria (20%), Romania (19%), Marea Britanie (13%), Centrul asi Estul Europei (11%), Scandinavia (9%), SUA (7%), Franta asi Benelux (7%), Italia si alte tari din sudul Europei (7%), Elvetia (6%), alte tari (1%).

In privinta tipurilor de investitori, au predominat managerii de fonduri (52%), fiind urmati de banci asi banci private (26%), fonduri de pensii asi societati de asigurare (21%) asi altii (1%).

“Tranzactia aceasta confirma perceptia foarte buna asi increderea mediilor investitionale in fundamentele economiei romaneasti intr-un context volatil de piata. Faptul ca a fost suprasubscrisa arata ca Romania este pe o traiectorie economica ascendenta, cu o creastere economica in topul Uniunii Europene asi cu stabilitate fiscal – bugetara”, a declarat ministrul Finantelor Publice, Anca Dragu.

Emisiunea a fost intermediata de catre Citigroup Inc, JP Morgan, Raiffeisen Bank International AG, Societe Generale asi UniCredit SpA.