Ministerul Finantelor Publice a imprumutat luni 700 milioane lei, reusind sa atraga intreaga suma vizata la licitatia pentru vanzare de certificate de trezorerie cu maturitate de 11 luni, insa randamentul mediu a crescut de la 5,29% pe an la 5,53% pe an.

"Ministerul Finantelor Publice urmareste cu mare atentie evolutiile de pe piata primara a titlurilor de stat. Usoara crestere a randamentelor platite de catre Trezorerie pentru finantarea de pe piata in ultima perioada este determinata de mai multi factori printre care enumeram situatia tensionata de pe pietele financiare din Uniunea Europeana si zona euro, structura lichiditatilor din sistemul bancar precum si tensiunile din zona politica din Romania, care pot determina reducerea apetitului pentru risc al investitorilor", a declarat Sporis, potrivit Mediafax.

El a amintit ca Ministerul Finantelor a atras finantari la costuri in scadere in prima parte a anului, cand a aplicat un program de prefinantare pentru a profita de ranadamentele in scadere la minime istorice pentru aproape toate maturitatile.

Cresterile fata de aceste minime istorice au fost determinate atat de problemele din zona euro, unde costurile de imprumut la 10 ani ale unor tari precum Spania si Italia au crescut la peste 6% si respectiv peste 7%, precum si de situatia de pe piata bancara din Romania, a aratat Sporis.

"Suntem mai degraba preocupati decat ingrijorati, pentru ca avem si un buffer de lichiditate confortabil. Randamentul obtinut la licitatiile pentru titluri de stat este un rezultat al cererii si ofertei, iar oferta bancilor a fost influentata atat de asteptarile privind evolutia viitoare a dobanzii de politica monetara a BNR (care a fost in scadare in primele luni), cat si de pozitia lichiditatilor din sistemul bancar. Se observa ca sumele atrase de banci de la BNR prin operatiuni repo au ajuns la 11-12 miliarde lei in medie pe operatiune in iulie, fata de 5-6 miliarde lei in urma cu cateva luni", a adaugat secretarul de stat.

BNR a imprumutat luni 12 banci comerciale cu 13,646 miliarde lei (3,014 miliarde euro), pentru o saptamana, suma foarte apropiata de recordul atins in urma cu doua saptamani, de 13,85 miliarde lei (3,1 miliarde euro).

Sporis considera ca piata primara a titlurilor de stat functioneaza in limite normale, avand in vedere ca Finantele au atras luni intreaga suma programata pentru licitatia de certificate de trezorerie cu scadenta la 11 luni, si a mentionat ca randamentul, de 5,53% pe an, a fost sub cele platite in luna februarie, de 5,8% si 5,9% pe an.

Ministerul Finantelor Publice vrea sa imprumute in iulie 2,25 miliarde lei prin vanzarea de titluri de stat pe piata interna, sub valoarea programata pentru luna iunie, de 3,5 miliarde lei. Finantele au imprumutat joi 286,2 milioane lei, putin peste jumatate din valoarea programata si randamentul mediu acceptat pentru obligatiunile emise a crescut de la 5,82% la 5,97% pe an.