Lipsa unui cupon nu a descurajat investitorii, ingrijorati ca un nou guvern in Grecia ar putea respinge termenii acordului de finantare externa, fortand iesirea tarii din uniunea monetara. Iesirea Greciei din zona euro ar putea creste presiunea si asupra altor state cu dificultati. 

Germania a vandut obligatiuni pe doi ani, in valoare de 4,56 miliarde de euro, cu cupon zero si un randament de 0,07%. 

Bloomberg transmite ca este pentru prima data cand Germania, singura tara euro cu rating maxim "AAA" si perspectiva stabila, vinde obligatiuni pe doi ani fara cupon. 

"A fost o licitatie cu cerere solida, ceea ce arata ca sunt investitori care considera ca exista valoare in obligatiunile germane la randament apropiat de zero", a declarat Peter Chatwell, analist la Credit Agricole

Costurile extrem de reduse de imprumut ale Germaniei sunt in contrast cu cele ale unor tari europene puternic afectate de criza datoriilor. 

De exemplu, randamentul obligatiunilor pe doi ani ale Spaniei si Italiei se situeaza la 4,12%, respectiv 3,58%. Franta a acceptat, saptamana trecuta, sa plateasca un randament de 0,74% investitorilor pentru titluri pe doi ani.

Sursa: Mediafax