"Comisia Europeana ne-a cerut deja o noua strategie de imbunatatire a capacitatii administrative si implementarea acestei strategii. Aceasta cerinta este o conditie ex-ante de utilizare a fondurilor europene pentru perioada 2014-2020. Daca pana la sfarsitul lui 2016 aceasta strategie nu va exista si lucrurile nu vor fi semnificativ imbunatatite, noi vom fi supusi inclusiv riscului de a nu utiliza pe o perioada mai scurta sau mai lunga fondurile alocate Romaniei", a afirmat Orban la o conferinta organizata la BNR cu tema "Romania in tabloul de bord al UE". 

El a aratat ca o capacitate administrativa scazuta genereaza rezultate puternic negative, reprezentand o problema majora a Romaniei din punctul de vedere al Comisiei Europene. 

"Din pacate, masurile de consolidare financiara luate in ultimii ani au avut, pe langa efectele pozitive, si efecte negative, precum continuarea scaderii performantei administratiei publice romanesti. Sunt multe zone unde capacitatea administrativa este fundamentala, aplicarea diferitelor politici pe diferite sectoare este esentiala. Fara o capacitate administrativa mai moderna, consolidarea le va fi mult mai greu", a spus Orban. 

Romania avea in luna aprilie o rata de absorbtie de 13,43% pentru fonduri structurale.  Suma alocata Romaniei din bugetul UE pentru perioada 2014-2020 este de 39,9 miliarde de euro.