Prim-ministrul a reluat astazi declaratia, dupa ce in urma cu o saptamana a afirmat de asemenea ca tratatul ACTA nu va fi ratificat de Romania la acest moment. 

"Nu-l ratificam pana cand nu vor fi aduse in Parlamentul European modificari care sa asigure, asa cum este corect, protectia drepturilor de proprietate intelectuala, dar nici sa nu atinga drepturile la viata privata. In momentul in care lasi furnizorii de internet sa imi intre in adresa de e-mail, sa imi citeasca mesajele, asa ceva eu unul nu vreau sa mi se intample mie personal si atunci cu atat mai putin sa i se intample oricarui cetatean roman", a spus Victor Ponta, potrivit Mediafax.

Negociat de UE, SUA, Japonia, Canada, Noua Zeelanda, Australia, Singapore, Coreea de Sud, Maroc, Mexic si Elvetia, ACTA are rolul de a combate contrafacerea, in sens larg, de la medicamente si piese auto la pirateria pe internet. 

ACTA a fost tinta unor proteste masive de strada in mai multe state europene si in alte parti ale lumii din cauza prevederilor privind pirateria pe internet. Contestatarii tratatului sustin ca formularile vagi din tratat pot conduce la ingradirea unor drepturi si libertati precum libertatea de expresie, dreptul la viata privata sau libera circulatie a ideilor. 

Mai multe state europene contesta acordul si au blocat ratificarea lui pana la clarificarea situatiei. 

Comisia Europeana va apela la Curtea de Justitie a UE, cea mai inalta instanta europeana, pentru a determina daca Acordul comercial de combatere a contrafacerii (ACTA) incalca drepturi si libertati fundamentale ale omului.