Vor un internet liber. Cateva mii de persoane manifesteaza in Europa impotriva Acordului ACTA GALERIE FOTO
Cateva mii de persoane au manifestat sambata in Europa impotriva Acordului multilateral de lupta impotriva contrafacerilor (ACTA), contestat de numerosi utilizatori de Internet care il denunta drept o "atingere adusa libertatilor", informeaza AFP.
Peste 4.000 de persoane au manifestat in Germania, 3.000 in Austria si aproximativ 650 in Franta, o mobilizare in scadere fata de manifestatiile din 11 februarie, la care au participat cateva zeci de mii de persoane in intreaga Europa.
Negociat intre Uniunea Europeana (UE), Statele Unite, Japonia, Canada, Noua Zeelanda, Austria, Singapore, Coreea de Sud, Maroc, Mexic si Elvetia, ACTA este destinat luptei impotriva contrafacerilor in sens larg, de la medicamente si alte marfuri, pana la descarcarea de pe Internet.
Aceasta ultima parte este cea care suscita proteste masive. Criticii ACTA o considera prea imprecisa, lasand calea deschisa unor abuzuri din partea proprietarilor de drepturi de autor si, in acest fel, unor restrictii puternice in utilizarea Internetului.
La Munchen, in sudul Germaniei, aproximativ 2.000 de manifestanti au iesit in strada, potrivit postului public local Bayerischer Rundfunk, in timp ce la Hamburg, in nord, la proteste au participat aproximativ 1.900 de persoane. Mitinguri au avut loc si la Berlin, cu 700 de protestatari in fata primariei, Leipzig (est) sau Koln (vest).
In Austria, aproximativ 3.000 de persoane au manifestat la Viena. Scandand sloganul "ACTA ad acta" (Acta, la gunoi, in latina), manifestantii au defilat fara incidente pana la sediul Parlamentului, la apelul Verzilor, Partidului Piratilor si Tineretului Socialist.
Sute de manifestanti au defilat, de asemenea, in Franta. La Paris erau aproximativ 650 potrivit politiei, care a numarat aproximativ 1.000 acum 15 zile. Ei intentioneaza sa continue mobilizarea, pana la retragerea acordului. Manifestantii, mai degraba tineri, barbati, purtand haine inchise la culoare si masca cu celebrul zambet ironic "Anonymous", au defilat pasnic, scandand sloganuri ca "ACTA, nu vei trece!", "Share, cultura, libertate!" sau "Libertate pe Internet!".
"Acest acord prevede legi represive care fac din toti navigatorii pe Internet potentiali infractori", a declarat Frédéric Couchet, delegatul asociatiei de promovare si aparare a gratuitatii programelor informatice (APRIL).
Manifestatii la care in total au luat parte cateva sute de persoane au avut loc si in cateva orase din provincie. Recent, aceasta miscare de contestare a trecut dincolo de protestul de strada si pe retelele de socializare, extinzandu-se in cadrul catorva guverne europene.
Mai multe tari, printre care Germania, Polonia, Cehia, Bulgaria si Letonia au blocat deja procesul de ratificare a acordului, in asteptarea unor clarificari.
Cedand unei presiuni tot mai mari, UE a anuntat pe 22 februarie ca va sesiza justitia, cu scopul de a verifica daca acordul incalca drepturi fundamentale.
Citeste si:
Suprematia statelor puternice a apus. Tarile in pline expansiune, care vor schimba lumea