Promisiunea internetului liber este la un pas de prabusire prin introducerea ACTA sau acordul comercial impotriva contrafacerii. 29 de tari printre care si Romania, au semnat deja documentul in spatele usilor inchise.

Guvernul de la Bucuresti a mandatat un ambasador, cel mai probabil, insa nici asta nu stim inca oficial, sa semneze un document controversat care a fost negociat in secret destui ani, fara ca opinia publica sa afle despre continutul textului. Cel putin asta spun specialistii in domeniu.

Ca sa intelegem mai exact ce urmeaza, sa presupunem ca am gasit pe un site o reteta de gogosi cu dulceata si vrem sa le-o aratam prietenilor. Mesajul nostru va fi scanat obligatoriu de furnizorul de internet. Daca ACTA detecteaza ca am copiat o poza, un clip, o melodie sau un text, poate sa treaca pe loc la taierea conexiunii, a contului de email sau chiar sa inchida complet site-ul. Pasul urmator poate fi un dosar penal si chiar inchisoare.

"In cazul in care un prieten pune o poza pe care aceasta organizatie o considera piratata, sau un filmulet, sau o melodie, puse de un utilizator al contului de Facebook, ei pot inchide contul de Facebook. Sau, chiar mai mult, pot inchide Facebook-ul", afirma Cosmin Neagu, presedinte Asociatiei pentru Tehnologie si Internet.

ACTA a generat un val de furie pe internet. Hackerii de la Anonymous au anuntat ca vor ataca guvernele semnatare, inclusiv cel al Romaniei. Mai mult, ACTA a fost condamnata deja public chiar de raportorul Parlamentului European care a urmarit negocierile.

"Acest acord poate avea consecinte majore asupra vietilor cetatenilor, insa totul este facut pentru a preveni interventia Parlamentului European in aceasta chestiune. Trimit un mesaj puternic de alertare a opiniei publice cu privire la aceasta situatie inacceptabila. Nu voi lua parte la aceasta mascarada"
, a declarat Kader Arif, europarlamentar din parte Frantei.

Desi Guvernul de la Bucuresti a semnat ACTA, nu pare sa stie in ce ne-am bagat.

"Tratatul semnat la Tokyo urmeaza sa fie prezentat la Bruxelles. Daca va fi votat in Parlamentul European, va deveni un fel de super-lege valabila in toate tarile UE", spune Ioana Muntean, purtator de cuvant al Guvernului.