"Conditiile de pe piata sunt foarte bune acum, intr-adevar, si tocmai de aceea mergem inainte cu documentele si cu selectarea bancilor", a afirmat Nanu intr-un interviu pentru Bloomberg.

"Nu ne grabim, nu avem nevoie sa emitem eurobonduri imediat. Dar vrem sa fim pregatiti cu toata documentatia si sa fim flexibili pentru a putea emite obligatiuni atunci cand se iveste o oportunitate importanta", a afirmat Nanu.

Guvernul vrea sa obtina minimum 2 miliarde de euro de la investitorii internationali in acest an, in functie de evolutia imprumuturilor din piata interna.

"Intrebarea este daca vom emite obligatiuni de peste 2 miliarde de euro. Daca realizam o prima emisiune de eurobonduri, am putea face si o a doua emisiune. Adica sa rascumparam o parte dintre eurobondurile existente si sa lansam unele noi", a declarat Nanu.

Nanu a precizat ca finantarea in dolari "a devenit prea scumpa pentru noi".

Romania a efectuat patru emisiuni de obligatiuni anul trecut, din care a obtinut o suma record, echivalentul a peste 5 miliarde de dolari, prin vanzarea datoriei pe 10 si 30 de ani.

Cea mai recenta emisiune de obligatiuni in euro a Romaniei, in valoare de 1,5 miliarde de euro, cu scadenta de 10 ani si un cupon de 2,875%, a avut loc in octombrie 2014.

Ministrul de Finante, Darius Valcov, a declarat la inceputul lunii februarie ca Romania nu se va imprumuta de pe pietele externe in prima jumatate a anului si va analiza ulterior daca acceseaza astfel de finantari, "daca conditiile din piata sunt extrem de favorabile, si aici ne referim la sub 2,5% dobanda in valuta la termen de peste 10 ani".

La inceputul anului, oficiali ai Ministerului Finantelor au declarat ca Romania intentioneaza sa vanda obligatiuni pe pietele externe in prima jumatate a acestui an si incearca sa extinda maturitatea medie a datoriei prin vanzarea de eurobonduri cu termen de peste 10 ani.