Datele privind deficitul bugetar au fost furnizate biroului de statistica al UE, Eurostat, de catre autoritatile din Romania.

"Eurostat nu are rezerve asupra datelor raportate de statele membre", se arata intr-un comunicat al biroului de statistica. Datele prezentate de Eurostat se bazeaza pe primele cifre raportate in acest an de statele membre pentru anii 2009-2012, in scopul aplicarii procedurii de deficit excesiv.

Ministerul Finantelor Publice anunta intr-un comunicat la inceputul anului ca autoritatile romane vor notifica Comisia Europeana pana la 1 aprilie ca deficitul calculat al Romaniei a fost mai mic de 3% din PIB anul trecut, daca valorile preliminare ale executiei bugetare urmau sa se confirme, iar in mai-iunie Ecofin ar putea adopta decizia finala de abrogare a deficitului excesiv.

Comisia Europeana va analiza posibilitatea ca Romania sa aiba o tendinta clara pe termen mediu de a mentine deficitul sub limita de 3% din PIB, dupa care ar putea recomanda Ecofin abrogarea procedurii deficitului excesiv in Romania, iar in lunile mai - iunie s-ar putea adopta decizia finala in acest sens.

Decizia Ecofin privind existenta deficitului excesiv in cazul Romaniei a fost adoptata in iulie 2009. Ea a fost determinata de faptul ca Romania inregistrase in 2008 un deficit de 5,4% din PIB. In consecinta, Romania a trebuit sa adopte masuri severe de scadere a deficitului in domeniul salarizarii in sistemul public, schimbari in sistemul de pensii, precum si alte masuri menite sa reduca dezechilibrele majore reflectate inclusiv in deficiul contului curent extern.

La sfarsitul anului trecut, 20 din cele 27 de tari membre ale UE se aflau in procedura de deficit excesiv, cu exceptia Bulgariei, Estoniei, Germaniei, Finlandei, Maltei, Luxemburgului si Suediei.

Potrivit procedurii de deficit excesiv, defcitul bugetar este calculat ca imprumuturile nete al intregului sector guvernamental - autoritati centrale, locale si fonduri de asigurari sociale.

Bugetul general consolidat a inregistrat anul trecut un deficit calculat pe cash de 2,5% din PIB, usor peste tinta stabilita cu Fondul Monetar International.