In fiecare an statul incheie contracte de 20 de miliarde de euro, aproape cat a imprumutat de la Fondul Monetar International. Culmea este ca aceleasi produse au preturi care difera de la simplu la dublu in functie de licitatie.

Astfel, Primaria din Galati da 13 lei pentru un top de hartie A4, iar Ministerul Administratiei, doar 7,5. Ministerul Dezvoltarii plateste firma de curatenie cu 20.000 de lei, in timp ce Ministerul Muncii obtine aceleasi servicii la un sfert din pret.

Iar o banca amplasata pe strada costa la Calarasi de trei ori mai mult decat o banca din Resita. Ajungem si la Brasov unde Primaria da, atentie, 310 euro pentru un cos de gunoi.

In plus, din incompetenta sau rea-vointa, de multe ori statul cumpara aceleasi produse la preturi mai mari decat companiile private. Pe benzina, de exemplu, da cu pana la 11% mai mult, pe ulei pentru gatit la fel, iar pentru un kilogram de cartofi da cu pana la 30 de procente peste pretul pe care il plateste o companie privata.

Multe licitatii sunt adjudecate la un pret, apoi valoarea lor se dubleaza fara nicio explicatie. In aprilie 2010, Consiliul Judetean Ilfov a semnat un contract pentru reabilitarea drumurilor judetene in valoare totala de 41 de milioane de euro. In doar 7 luni, la acelasi contract sunt adaugate alte 10 acte aditionale castigate de aceeasi firma, care dubleaza practic valoarea contractului.

In 2 ani, institutiile statului au cheltuiut 450 de milioane de euro pe combustibili si au cumparat masini in valoare de 177 de milioane de euro, echivalentul a peste 28.000 de Loganuri.

Expertii spun ca macar un sfert din cheltuielile totale ar putea fi economisite cu usurinta. 90% dintre romani considera ca procesul de achizitii publice din Romania este unul corupt.