Romania, din nou in clubul exportatorilor mondiali de grau. Cum ne ajuta productia buna de cereale din 2011
Ministrul Agriculturii, Valeriu Tabara, a declarat ca productia de grau din acest an este de peste opt milioane de tone, din care peste patru milioane de tone sunt disponibile pentru export, afirmand ca acest lucru face ca Romania sa redevina "granar". In plus, este pentru prima data cand pretul porumbului este mai mare decat cel al graului.
"Productia scriptica la grau este de peste 7,2 milioane de tone. In realitate, productia la grau este de peste opt milioane de tone, o spun cu toata raspunderea. Asta inseamna un disponibil pentru export de peste patru milioane de tone", a spus Tabara.
El a declarat ca Romania se poate intitula din nou granar, mai ales ca productia este si de calitate. "E prima oara cand putem discuta despre un anumit granar. Productia e de exceptionala calitate. Sunt judete in care graul este 100% bun pentru panificatie. In media pe tara, proportia de grau bun pentru panificatie este de peste 80%. Reintram in clubul exportatorilor de grau, unde Romania trebuie sa ramana", a declarat Tabara, citat de Mediafax.
Anul trecut, productia nationala de grau a fost de 5,7 milioane de tone, iar cea de porumb 9 milioane de tone.
Tabara a spus ca, la porumb, productia va depasi 11 milioane de tone, iar la floarea-soarelui va fi o productie de 1,6 milioane de tone, record istoric. La rapita vom avea o productie de aproape 800.000 de tone.
Ministrul a adaugat ca, in Romania, lipseste soia, cu care ne-am putea duce pe un milion de hectare, dar se sta foarte bine la cartoful de toamna, 3,5 milioane de tone estimate. "La strugurii de vin, este unul dintre cei mai buni ani, pe 4% din suprafata sunt 29.000 de tone, dar estimam 765.000 de tone",a declarat el.
El a mentionat ca in aceste conditii de recolta bogata se poate discuta despre "o prima asezare in normalitate a pietei agricole". "Exista si distorsiuni legate de cerere, de mersul economiei. Nu agricultura e vinovata de ce inseamna preturile produselor agroalimentare. Nu voi accepta sa facem presiune pe producatorul primar. A actiona asupra lui, a-l face sa vanda mai ieftin, in conditiile in care speculantii au lucrat ani de zile in sistemul acesta, ar fi o grava eroare", a spus el.
Romania, in context international. OCazia egipteana
Sintagma an agricol bun nu este singulara in regiunea Marii Negre. La noi, productia de grau a crescut in Romania cu 26%, la 7,2 milioane de tone. In Rusia, adevarul granar al zonei, avansul a fost si mai mare ridicandu-se la 35%. Fermierii rusi au recoltat in acest an in total 56 de milioane de tone de grau.
Ceilalti producatori din regiune, Ucraina, Turcia si Bulgaria, au obtinut la randul lor productii de grau mai mari cu pana la 25% fata de cele din 2010, potrivit Departamentului pentru Agricultura al Statelor Unite (USDA). Si asta tinand cont si de faptul ca 2010 a fost un in care statele s-au confruntat cu o lipsa acuta de grau, iar Rusia si Ucraina au interzis exportul de grau, dupa ce incendiile provocate de temperaturile externe au dus la o productie modesta de cereale.
Anul acesta, Romania acopera 6,7% din totalul recoltei de grau a tarilor agricole de la Marea Neagra, care se ridica la 107,3 milioane de tone. In plus, reprezentantii autoritatilor din Egipt, cel mai mare importator de grau din lume, spuneau ca ar putea include Romania si Ucraina pe lista furnizorilor oficiali, iar decizia va depinde de calitatea culturii si capacitatea acestor tari de a asigura livrari stabile pe termen lung, scria Bloomberg in august. Iar potentialul este mare, USDA spune ca Egiptul poate cumpara pana la 10 milioane de tone de grau. La finele lunii trecut, compania Ameropa a si vandut circa 600.000 de tone de grau Egiptului la pretul de 278 de dolari pe tona
Lupta este cu atat mai mare cu cat anul trecut Rusia lipsea din competitia exportului de grau.
Porumbul, mai scump decat graul
Tabara a afirmat ca este pentru prima data dupa foarte multi ani cand pretul porumbului depaseste pretul graului. "Asta inseamna mentinerea unui pret suspendat la grau. Parte din productia de porumb este indreptata spre alte sectoare decat cele de furaj si alimentatie. Porumbul devine o principala sursa producatoare de energie", a declarat el.
Tabara a dat ca exemplu SUA in care se foloseste porumb pentru producerea de etanol, dar si Germania unde este folosit pentru biogaz si electricitate. "Romania a avut pana in urma cu 7-8-10 ani o suprafata cultivata cu porumb de peste trei milioane hectare. Suprafata cultivata cu porumb a coborat la 2,2 milioane hectare, in conditiile in care si zootehnia, mijloacele de valorificare s-au redus drastic", a spus Tabara.
In schimb, ministrul Agriculturii a declarat ca seceta din ultima perioada a determinat probleme in ceea ce priveste semanatul, dar ca nu este inca un pericol. Tabara a spus ca problemele pe care le creeaza seceta sunt legate mai mult de semanatul culturilor de toamna. "Sunt probleme cu semanatul culturilor de toamna, dar nu este inca un pericol. Am avertizat ca rapita sa nu fie semanata mai repede decat legat de mersul vremii. Degeaba ai semanat si sta in pamant. Din cele 600.000 de hectare de rapita s-au semanat 112.000, orzul, orzoaica, nu au inceput, dar e important ca oamenii sa pregateasca terenul. In conditii de seceta e important modul cum se lucreaza. Deocamdata nu sunt probleme legate de seceta. Deocamdata", a spus el.
Suprafata insamantata mare, productie sub media europeana
La productia de porumb, Romania s-a clasat in top 10 mondial anul trecut, cu toate ca productivitatea a fost la jumatate fata de media tarilor din UE. Tot mult sub media europeana a fost si productivitatea la cartofi, chiar daca Romania ocupa locul 3 ca suprafata cultivata din Europa la acest capitol.
Agricultura sustine in mica masura cresterea economica
Agricultura a sustinut intr-o masura redusa cresterea economica a Romaniei in ultimii 10 ani, comparativ cu ponderea acestui domeniu in PIB, si ar putea contribui cu 0,3% la avansul PIB din acest an, estimat la 2%, nefiind exclusa insa o surpriza, respectiv un aport mult mai important, estimeaza BCR. "Este posibil sa avem o surpriza si contributia agriculturii sa fie mult mai mare de 0,3%", a declarat Lucian Anghel, economistul-sef al Bancii Comerciale Romane (BCR), la prezentarea unui raport privind agricultura romaneasca in iulie.
Anghel a afirmat ca desi s-a aflat pe un trend descendent in ultimii 20 ani agricultura romaneasca detine inca o pondere importanta in PIB comparativ cu alte state din Europa Centrala si de Est sau din zona euro, respectiv de circa 7%, comparativ cu 4% in Polonia si Ungaria sau 2% in Franta.
Si guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, spunea la inceputul verii ca scaderea preturilor de consum ar putea continua in ipoteza unui an agricol bun.
Citeste si
Un reactor al centralei de la Cernavoda va fi oprit, vineri, pentru remedierea unei defectiuni
Unul dintre cei mai misteriosi magnati media din lume s-a nascut in Romania