"Cred ca ar muri Ceausescu sa vada ca in Romania se realizeaza acum productii de 7 tone de grau la hectar", a spus Tabara.

El a spus ca doua soiuri romanesti de grau au realizat recorduri privind productia pe hectar.

Citeste si Criza alimentara mondiala vine din China! Recolta de grau, secerata de seceta! VIDEO

Dupa criza graului, urmeaza cea a porumbului? Stocurile au atins minimul ultimilor 37 de ani la nivel mondial

"Aceste doua soiuri au avut o productie medie de 7 tone la hectar. Media! Inainte de 1989 stiti sa se mintea ca avem productii de 6 tone sau de 8 tone de grau la hectar. Acum sunt in realitate, au o calitate impecabila si pot face fata oriunde in lume", a apreciat ministrul.

Per ansamblu insa media nationala a productiei de grau este mult sub cea realizata de cele doua soiuri si reprezinta doar jumatate din raportarile de dinante de anul 1989, scrie Mediafax.

Tabara a anuntat miercuri ca estimeaza pentru anul in curs o productie de grau de 6 milioane de tone, in crestere cu 7% fata de anul trecut.

"In acest an se vor cultiva cu grau in Romania circa 1,8 milioane de hectare", a declarat Adrian Radulescu, secretar de stat in Ministerul Agriculturii.

Mai are Romania grau pentru consumul intern? Razboiul declaratiilor: Sindicalisti vs Ministerul Agriculturii

Din aceste date reiese ca media productiei de grau la nivel national este de 3,3 tone la hectar, de doua ori mai putin decat se raporta inainte de 1989.