In Campia Romana se lucreaza la foc continuu la recoltarea graului. Productia din acest an este una dintre cele mai bune si nu am mai avut o asa cantitate de grau de aproape 5 ani. Pana aici toate bune, dar ce fac oameni cu grinele? Nicu Nita, de pilda, are deja frisoane. A muncit toata ziua in soare, dar pentru ca nu are hambarul lui nu stie unde va pastreze recolta strinsa de pe cele 2.000 de hectare ale sale.

Asta inseamna ca Nicu Nita va fi fortat sa se multumeasca doar cu 60 de bani pe kilogram, desi in mod normal in toamna ar fi luat dublu. Marii fermieri sunt mult mai relaxati. Cine isi permite sa cultive peste 40.000 de hectare cu grau are bani si pentru siloz. Chiar si in cazul in care vor strange de pe camp mai mult cu 30% ca anul trecut. Adica de la 3 la 4.000 de tone pe hectar. Ca sa nu mai spunem ca unii se vor lauda si cu 6 mii de tone.

Ce se intampla pe plan extern

Fata de anul trecut pretul graului a scazut, iar un gigant cum este Rusia a anuntat ca va arunca pe piata zece milioane de tone de grau. Imediat dupa, cei care fac tranzactii la scara mare au obtinut doar 140 de euro pe tona, fata de 240 in 2010.

In cazul Romaniei se estimeaza ca anul acesta combinele vor culege cel putin 6 milioane de tone iar necesarul intern pentru consum este de 4,5 milioane. Practic daca toti cei care se ocupa de agricultura ar avea propriile depozite si si-ar face stocuri ar castiga dublu.