Potrivit legii care reglementeaza activitatea FGDB, pana la 30 aprilie, toate cele 32 de banci participante la schema de garantare au platit contributiile aferente anului 2013. Suma colectata la expirarea termenului de plata a fost de 446,7 milioane de lei. Contributia platita de banci reprezinta 0,3% din total depozite garantate la 31 decembrie 2012, se arata intr-un comunicat citat de Mediafax.

Dupa colectarea sumelor aferente anului 2013, resursele FGDB erau de 3,49 miliarde lei. Acesta suma este investita de schema de garantare in titluri de stat, depozite la termen si alte instrumente financiare.

Fondurile FGDB vor fi utilizate, in caz de faliment bancar, pentru plata compensatiilor aferente depozitelor garantate sau pentru restructurarea bancara in conditiile solicitate de asigurarea stabilitatii financiare a pietei interne. Plafonul de garantare este de 100.000 euro per deponent per banca. Depozitele sunt garantate indiferent de moneda in care sunt constituite, dar plata compensatiilor se face numai in lei.

Sucursalele bancilor din state membre ale Uniunii Europene nu cotizeaza la FGDB. Ele participa la schemele de garantatre din tarile de provenienta, iar depozitele la aceste institutii sunt garantate de schemele de garantare din tarile respective.