Romania ar fi angajat mai multe banci internationale pentru o emisiune de obligatiuni - surse
Romania ar fi angajat grupurile bancare BNP Paribas, Citigroup si JP Morgan pentru a fi aranjorii unei emisiuni de obligatiuni pe piata internationala, au declarat surse din piata financiara pentru Reuters, transmite Mediafax. Bancile au refuzat sa comenteze.
Este inca incert daca Romania va emite obligatiuni denominate in euro sau in dolari, insa o sursa apropiata planurilor autoritatilor romane a declarat in decembrie pentru Reuters ca a emis o cerere de oferta pentru noi eurobonduri denominate in dolari.
Cea mai recenta iesire pe pietele externe a avut loc in luna octombrie, cand Romania a imprumutat 500 milioane de euro, printr-o emisiune de obligatiuni denominate in euro.
Guvernul a anuntat, la sfarsitul lunii noiembrie, ca plafonul maxim al emisiunilor de titluri de stat pe pietele externe Medium Term Notes (MTN), aprobat in 2010 pentru trei ani, a fost aproape dublat, de la 8 miliarde euro la 15 miliarde euro, si extins astfel incat sa acopere si perioada urmatorilor trei ani, respectiv 2014-2016.
Executivul arata ca, astfel, va fi acoperit necesarul brut de finantare prin emisiuni de titluri pe pietele internationale de capital pentru perioada 2014-2016.
Programul de emisiuni MTN pe piata internationala a fost aprobat in 2010 pentru o perioada de trei ani si cu un plafon maxim de 7 miliarde euro. In luna iunie, plafonul maxim a fost suplimentat de Guvern cu 1 miliard euro, la un total de 8 miliarde euro, pentru a acoperi necesarul de finantare pe anul 2012.
Romania este evaluata de Moody's cu rating "Baa3", cu perspectiva negativa, iar de Fitch cu "BBB-", cu perspectiva stabila. Ambele ratinguri sunt pe ultima treapta a categoriei recomandate investitorilor. Singura dintre cele trei mari agentii de rating la nivel global care nu include Romania in categoria recomandata investitorilor este Stanmdard&Poor's. In noiembrie, agentia a imbunatatit perspectiva ratingului Romaniei de la "stabila" la "pozitiva" si a confirmat calificativul la "BB+", cea mai ridicata treapta din categoria nerecomandata investitorilor.