Rezervele BNR au scazut cu 2 mld euro, dupa plata datoriei la FMI si rascumpararea de obligatiuni
Rezervele Bancii Nationale a Romaniei au scazut in noiembrie cu 2,1 miliarde euro, la 32,41 miliarde, dupa rambursari de capital si dobanzi catre FMI si plata unei emisiunii de obligatiuni in euro a Ministerului de Finante, scadenta la 29 noiembrie, de 1,37 miliarde euro, transmite Mediafax.
La finele lunii octombrie, rezervele valutare ale bancii centrale se situau la 34,56 miliarde euro. In noiembrie au avut loc intrari de 857 milioane euro, reprezentand modificarea rezervelor minime in valuta constituite de institutiile de credit, alimentarea contului Comisiei Europene si a conturilor Ministerului Finantelor Publice si altele.
Totodata, s-au consemnat iesiri de 3 miliarde euro, "reprezentand modificarea rezervelor minime in valuta constituite de institutiile de credit, plati de rate si dobanzi in contul datoriei publice denominate in valuta si altele.
La capitolul plati de rate si dobanzi in contul datoriei publice denominate in valuta se regasesc rambursari de capital si dobanda din imprumutul de la Fondul Monetar International (pentru care Banca Nationala a Romaniei a rambursat circa 814 milioane echivalent euro, iar Ministerul Finantelor Publice, circa 165 milioane echivalent euro), precum si rambursarea emisiunii de obligatiuni denominata in euro a MFP, scadenta la 29 noiembrie 2013, in suma de 1,37 miliarde euro, capital si dobanda, se arata intr-un comunicat al BNR.
Analistii ING preconizau ca rezervele valutare ale BNR sa atinga 32,5 miliarde euro la sfarsitul lui noiembrie, cu mult sub nivelul aproape record de 34,6 miliarde din urma cu o luna.
"Estimarea noastra presupune lipsa interventiilor valutare, in vreme ce scaderea rezervelor ar fi cauzata in mare masura de platile cunoscute in contul datoriei externe, in valoare de 2,5 miliarde euro", arata un raport ING Bank trasmis luni dimineata.
Titlurile scadente pe 29 noiembrie au avut o maturitate de trei ani si un randament de 4,8% pe an.
Rezerva de aur s-a mentinut la 103,7 tone. In conditiile evolutiilor preturilor internationale, valoarea acesteia s-a situat la 3,05 miliarde euro.
Rezervele internationale ale Romaniei (valute plus aur) la 30 noiembrie 2013 au fost de 35,46 miliarde euro, fata de 37,81 miliarde euro la 31 octombrie 2013.
Platile scadente in luna decembrie 2013 in contul datoriei publice denominate in valuta, directe sau garantate de Ministerul Finantelor Publice, insumeaza circa 479 milioane euro.