Ministerul Finantelor intentiona sa atraga intre 250 milioane de euro si 500 milioane de euro.

Romania a redeschis luni o emisiune de obligatiuni in euro lansata la inceputul lunii septembrie, prin care a imprumutat 1,5 miliarde euro la un randament de 4,769%.

Randamentul indicativ de luni a fost de 4,25%, a declarat ministrul delegat pentru buget, Liviu Voinea.

"In septembrie am obtinut un randament de 4,76% si am lansat acum la un randament indicativ de 4,25%. De fapt, spread-ul s-a imbunatatit cu aproape 70 de puncte de baza, inclusiv pe fondul semnarii noului acord cu FMI si CE si al incadrarii in tintele de deficit, a prognozelor privind cresterea economica", a spus Voinea.

Ministrul delegat pentru buget a mai aratat ca Romania beneficiaza de conditii mai bune si datorita amanarii deciziei Fed de a retrage lichiditatile din piata oferite prin programul Quantitative Easing.

Investitorii au subscris in septembrie peste 6,4 miliarde de euro la emisiunea de euroobligatiuni a Romaniei, depasind de patru ori suma maxima pentru care Ministerul Finantelor intentiona sa o atraga, de 1,5 miliarde euro.

Intermediarii operatiunii au fost Deutsche Bank, Citigroup, HSBC si Societe Generale.

Finantele au palnificat sa atraga in ultimele trei luni din acest an intre 13 si 15 miliarde lei, aproximativ dublu fata de suma imprumutata in trimestrul anterior, de 7,543 miliarde lei. Intre 2,5 si 4 miliarde lei din suma vizata pentru ultimul trimestru din acest an ar urma sa fie vanzarea de certificate de trezorerie, iar diferenta, de 10,5 - 11 miliarde lei, va fi acoperita prin emisiuni de obligatiuni cu maturitati intre 3 si 10 ani.

De la inceputul anului, ministerul a imprumutat de pe piata interna 39,061 miliarde lei, la care se adauga emisiuni in valuta, interne si externe de 3,57 miliarde de euro si 1,5 miliarde de dolari.