Din 2014, romanii ar putea imprumuta statul cu bani. Guvernul vrea sa emita obligatiuni destinate publicului larg. VIDEO
Guvernul lucreaza la un proiect prin care, incepand din 2014, statul sa emita obligatiuni destinate publicului larg. Cu alte cuvinte, cetatenii care vor pot imprumuta statul, prin cumpararea acestor titluri, a declarat ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, intr-un interviu realizat de corespondentul Stirilor ProTV, Tiberiu Vilciu.
“Vom mai elabora o strategie, astfel incat, incepand cu 2014, sa punem in practica vanzarea directa catre cetateni, in anumite limite, poate o singura data pe an, poate o anumita emisiune specializata tintita catre publicul larg. Este si un instrument de control al cetateanului asupra guvernului, pe de o parte, dar si de responsabilizare, pe de alta parte, pentru ca este un imprumut direct, iar guvernul va fi obligat la transparenta”, a explicat Voinea.
Ministrul a adaugat ca deocamdata se lucreaza la punerea la punct a detaliilor tehnice, inentia fiind ca procedeul sa incepa sa fie implementat de anul viitor.
Liviu Voinea a mai precizat si ca, de anul viitor, se va imbunatati si managementul datoriei publice, prin rascumparea, inainte de scadenta, a titlurilor de stat emise in anii anteriori, la randamente mari, urmand ca staul sa emita alte titluri, la dobanzile actuale, care sunt mult mai mici.
“Cu alte cuvinte, ar trebui sa insemne scaderea de randamente pentru titlurile de stat romanesti. Pe de o parte, statul castiga, pentru ca in prezent ne imprumutam mai ieftin decat ne imprumutam acum 3 sau 5 ani. Pe de alta parte, investitorul castiga, pentru ca are o garantie privind posibilitatea de a nu astepta pana la scadenta. Practic, statul creeaza o piata secundara pentru aceste titluri, care pana in prezent nu era lichida, nu functiona”, a mai spus Voinea.
Potrivit ministrului, statul va rascumpara inainte de scadenta titlurile pentru care plateste dobanzile mari de acum 3-5 ani, pentru a emita altele, la randamentele actuale – in jur de 4%, pe anumite maturitati care sunt mai interesante pentru piata.
“Este o practica pe care o fac toate tarile si care trebuie sa devina curenta si la noi”, a explicat Voinea.
Ministerul Finantelor Publice a atras, marti, 30 milioane lei printr-o licitatie suplimentara pentru vanzare de obligatiuni cu maturitate in aprilie 2016, operatiune organizata doar pentru oferte necompetitive, in care cumparatorii au plasat ordinele indicand numai suma vizata, nu si randamentul.
Ministerul a primit ordine de subscriere in valoare cumulata de 49,5 milioane lei, insa a atras doar suma vizata, de 30 milioane lei.
Titlurile vandute marti fac parte dintr-o emisiune de obligatiuni care ajunge la maturitate in aprilie 2016, prin redeschiderea careia Finantele au atras luni 300 milioane lei. Randamentul mediu acceptat a fost de 4,23% pe an, in scadere fata de cel platit la licitatia organizata in iulie, de 4,74% pe an.
Finantele au imprumutat deja, in luna august, 930 milioane lei, in conditiile in care a programat pentru aceasta luna emisiuni de titluri de stat de aproape 2 miliarde lei. In luna august ajung la scadenta titluri de 700 milioane lei si 447 milioane euro.
In luna anterioara, imprumuturile au fost de 1,748 miliarde lei si 336,5 milioane euro, in conditiile in care Ministerul Finantelor Publice avea programate emisiuni de titluri de stat de 1,76 miliarde lei si, respectiv, de 150 milioane euro.
De la inceputul anului, Ministerul Finantelor Publice a imprumutat de pe piata interna 29,496 miliarde lei, la care se adauga emisiuni in valuta, interne si externe, de 1,42 miliarde de euro si 1,5 miliarde de dolari.
Pe acelasi subiect: