Potrivit unui comunicat al MFP, tranzacţia a marcat şi o serie de performanţe notabile în istoria emisiunilor realizate de România pe pieţele externe de capital: randamentul de 1,468% aferent tranşei de 9 ani este cel mai scăzut randament oferit vreodată de România pentru o emisiune denominată în euro; obţinerea de prime negative de emisiune pentru ambele tranşe prin cea mai importantă reducere de cost faţă de valorile de la anunţul lansării emisiunii; a doua cea mai mare cerere (după tranzacţia din luna mai, anul curent) înregistrată vreodată la o emisiune denominată în euro din partea investitorilor înainte de stabilirea costului final al emisiunii (cu ordine de peste 12 miliarde de euro), dar şi la închiderea tranzacţiei, când nivelul cererii s-a menţinut la un nivel record, de 11,6 miliarde euro.

"Cu toate că trecem printr-o perioadă extrem de dificilă, marcată de extinderea pandemiei COVID-19, prin succesul înregistrat de această ultimă tranzacţie din 2020, România a dovedit că se bucură în continuare de o încredere sporită din partea comunităţii internaţionale a investitorilor. Împrumutul contractat va fi utilizat pentru acoperirea nevoilor de finanţare în creştere, rezultate din deficitul bugetar şi volumul refinanţării datoriei publice, dar şi pentru prefinanţarea nevoilor din anul 2021. Priorităţile actualului Guvern rămân combaterea efectelor sanitare şi sociale negative generate de criza coronavirusului SARS-CoV-2, precum şi relansarea economică a României", a declarat ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu.

Banii au fost încasați miercuri, 2 decembrie

Valoarea totală a emisiunii este de 2,5 miliarde euro, cu o subscriere finală de 11,6 miliarde euro, prin participarea unui număr de peste 650 de investitori. Fondurile aferente acestei tranzacţii au fost încasate miercuri, 2 decembrie, anul curent.

Emisiunea a fost realizată în două tranşe, din care 1 miliard euro cu maturitatea de 9 ani, cu un randament de 1,468% şi o rată de dobândă de 1,375% pe an, şi 1,5 miliarde euro cu maturitatea de 20 ani, cu un randament de 2,650% şi o rată de dobândă de 2,625% pe an.

Conform MFP, strategia de execuţie a emisiunii a permis reducerea graduală a costurilor, pe fondul unei suprasubscrieri masive pentru cele două tranşe. Faţă de valorile cu care au fost lansate iniţial în piaţă cele două tranşe, de 210 puncte de bază peste cotaţia de referinţă Mid-Swap pentru maturitatea de 9 ani şi randamentul de 3,00% pentru maturitatea de 20 ani, costurile au fost reduse cu 35 puncte de bază pentru fiecare tranşă, obţinându-se în final prime negative de emisiune de 5 puncte de bază, atât pentru maturitatea de 9 ani, cât şi pentru maturitatea de 20 ani.

Baza investiţională a tranzacţiei a fost diversificată, atât din punct de vedere geografic, cât şi din punct de vedere al tipurilor de investitori. În ambele tranşe se observă preponderenţa investitorilor de tip "real money", respectiv fonduri de active administrate privat şi bănci comerciale şi participarea în proporţie de peste 50% a marilor investitori activi pe pieţele internaţionale de capital din SUA, Marea Britanie şi Germania în ambele tranşe.

În ceea ce priveşte distribuţia geografică a investitorilor, pentru maturitatea de 9 ani (cu scadenţă la 2 decembrie 2029), aceasta a fost următoarea: SUA - 27%, Marea Britanie - 19%, România - 19%, Germania - 9%, restul CEE - 7%, ţările nordice - 5%, Austria şi Elveţia - 5%, Franţa - 3%, Europa de sud - 3%, Benelux - 2% şi Asia - 1%. Pentru maturitatea de 20 ani, distribuţia geografică a investitorilor a fost următoarea: Marea Britanie - 43%, SUA - 18%, România - 11%, Germania - 5%, Austria şi Elveţia - 5%, ţările nordice - 4%, Franţa - 3%, restul CEE (exclusiv România) - 3%, Europa de sud - 3%, Benelux - 3%, Asia - 1% şi restul regiunilor - 1%.

Distribuţia pe categorii de investitori pentru maturitatea de 9 ani a fost preponderent către fonduri de active administrate privat, respectiv 67%, 22% către bănci comerciale şi private, 5% către fonduri de pensii şi companii de asigurări, 3% instituţii oficiale şi bănci centrale, respectiv 3% fonduri de investiţii.

Pentru maturitatea de 20 ani, distribuţia în funcţie de tipul investitorilor a fost următoarea: fonduri de active administrate privat 75%, fonduri de pensii şi companii de asigurări 9%, bănci comerciale şi private 7%, fonduri de investiţii 5%, instituţii oficiale şi bănci centrale 3%, alţii 1%.

Tranzacţia a fost intermediată de Citigroup Global Markets Limited, Erste Group Bank, ING Bank, J. P. Morgan Securities şi UniCredit Bank.

Împrumuturi de 4,4 mld. lei, în decembrie

MFP a mai anunțat că a planificat, în luna decembrie 2020, împrumuturi de la băncile comerciale de 4,4 de miliarde de lei, din care 500 milioane printr-o emisiune de certificate de trezorerie cu discont şi 3,9 miliarde de lei prin şapte emisiuni de obligaţiuni de stat.

La acestea se poate adăuga suma de 585 milioane de lei prin sesiuni suplimentare de oferte necompetitive, aferente licitaţiilor de obligaţiuni.

Suma, uşor sub cea din octombrie (5,055 miliarde lei), va fi destinată refinanţării datoriei publice şi finanţării deficitului bugetului de stat.

Conform prospectului publicat în Monitorul Oficial, MFP a programat în data de 10 decembrie o emisiune de certificate cu discont în sumă de 500 milioane de lei, cu scadenţa în 13 decembrie 2021.

De asemenea, pe parcursul lunii vor avea loc şapte emisiuni de obligaţiuni de tip benchmark, cu o valoare totală de 3,9 miliarde de lei, urmate a doua zi de o sesiune suplimentară de oferte necompetitive, cu o valoare de 15% din valoarea iniţială a emisiunii de obligaţiuni (585 milioane de lei în total).

Emisiunile vor fi de 700 de milioane de lei (trei emisiuni), 600 milioane de lei (o emisiune), 500 milioane de lei (o emisiune), 400 de milioane de lei (o emisiune) şi 300 de milioane de lei (o emisiune).