Interventiile bancii centrale prin vanzarea de franci sunt primele incepand cu luna septembrie a anului trecut, cand a plafonat cursul la 1,2 franci pe euro si a promis ca se va implica ori de cate ori va fi necesar pentru a deprecia moneda prea puternica a tarii, scriu jurnalistii de la Financial Times. 

Francul elvetian este considerat de investitori un plasament sigur in actualul context de instabilitate, insa Banca Elvetiei nu permite aprecierea monedei, cauzata de achizitiile masive de franci de catre straini, pentru a nu pune presiune prea mare pe exporturile tarii. 

Analistii din piata valutara estimeaza ca banca a cheltuit pana la 65 de miliarde de franci, cumparand euro in mai, in contextul escaladarii crizei. 

"Cred ca este o crestere semnificativa. Daca banca trebuie sa continue sa intervina in acest ritm, ar putea aparea noi temeri privind balanta de active a institutiei", a afirmat Aditya Bagaria, analist la Credit Suisse. 

Traderii de valuta au raportat vanzarea unor volume mari de franci in mai, dupa ce ingrijorarile legata de Grecia si Spania s-a amplificat, iar cererea pentru moneda elvetiana a crescut in randul investitorilor.

Sursa: Mediafax