Exporturile de miei din Romania incep la jumatatea lunii martie si dureaza pana spre sfarsitul anului.

"Noi exportam in medie circa un milion de miei pe an in Libia. Pretul de vanzare este de circa 2-2,5 euro pe kilogramul in viu, iar un miel cantareste 17-18 kilograme daca se vinde in martie si 35 de kilograme in toamna", a spus Campeanu.

Din aceste date reiese ca din comertul de miei cu Libia, crescatorii romani ar castiga anual 34 milioane de euro daca ar vinde la cel mai mic pret si toate livrarile ar fi in luna martie.

In total, Romania exporta anual circa 4 milioane de miei si, in afara de Libia, principalele piete sunt Grecia, Italia si Siria.

"Daca n-o sa mai mearga cu Libia, vom incerca sa exportam mai mult in Turcia sau Grecia", a mai spus Campeanu.

Numeroase tari, intre care Franta, Germania, Olanda, Marea Britanie, Statele Unite sau China, au anuntat ca trimit avioane si nave in Libia pentru a-si repatria cetatenii, in urma violentelor din aceasta tara.

Libia a anuntat un bilant de 300 de morti in violentele din tara, afectata din 15 februarie de o revolta fara precedent pe care Muammar Kadhafi a promis sa o reprime, cerandu-le miercuri sustinatorilor sai sa se mobilizeze in favoarea sa.