O celula de criza care raspunde solicitarilor de asistenta consulara venite din partea cetatenilor romani din Libia a fost activata la MAE, a anuntat instituia. Romanii de aici pot contacta telefonic Directia Consulara intre orele 10.00-18.00, potrivit Mediafax.

Celula de criza primeste solicitari inclusiv din partea membrilor de familie sau a firmelor angajatoare care isi desfasoara activitatea pe teritoriul Libiei.

Potrivit MAE, in cadrul Departamentului Consular din cadrul MAE functioneaza o linie telefonica proprie la care cetatenii romani afectati de actuala situatie din Libia pot suna in intervalul orar 10.00 - 18.00. Astfel, romanii pot contacta autoritatile consulare in intervalul mentionat la numarul de telefon +40.21.319.21.37 sau pe mail, la adresa [email protected].

MAE:

MAE recomanda cetatenilor romani aflati in Libia, indeosebi persoanele aflate in zona de nord-est (Cirenaica), sa contacteze Ambasada Romaniei la Tripoli, pentru inscrierea in baza de date existenta la misiunea diplomatica. De asemenea, cetatenii romani sunt sfatuiti sa tina cont de faptul ca pe intreg teritoriul Libiei pot exista unele intreruperi ale liniilor de telecomunicatii.

Cetatenii romani care se afla deja pe teritoriul acestui stat sunt sfatuiti sa evite demonstratiile, locurile aglomerate si sa respecte cu strictete interdictiile de circulatie.

Reprezentanti ai misiunii diplomatice a Romaniei la Tripoli au precizat ca in Libia exista o comunitate romaneasca destul de insemnata, formata in special din persoane care muncesc in domeniile petrolier si al constructiilor. Aceeasi oficiali au mai spus ca s-au primit numeroase telefoane de la cetateni romani, care au solicitat diverse informatii, ei precizand insa ca nu au informatii cu privire la existenta vreunor cazuri grave de ranire, arestare sau deces in randurile romanilor.

Ministerul a actualizat sau a postat in ultimele trei zile avertismente de calatorie pentru mai multe state: Algeria, Bahrain, Egipt, Iran, Libia, Tunisia si Yemen.

Si in Maroc sunt probleme

Protestele din Libia s-au extins si in capitala Tripoli, cele sapte zile de manifestatii avand ca rezultat peste doua sute de victime si alte sute de raniti, in timp ce in Maroc, aproximativ zece mii de oameni au iesit pe strazile din principalele orase pentru a cere o noua constitutie si o justitie independent.