Banii de la FMI vin in ianuarie. Dar ce pret vom plati? VIDEO!
FMI, Comisia Europeana si Banca Mondiala au ajuns la un acord cu autoritatile de la Bucuresti in ceea ce priveste acordarea urmatoarei transe din imprumut, cel mai probabil la jumatatea lunii ianuarie, insa Romania mai are multe de facut pentru asta. Printre conditiile impuse de Fond sunt adoptarea legilor salarizarii si a pensiilor, precum si cea a bugetului de stat ,in decembrie, plata arieratelor, precum si rezolvarea situatiei companiilor de stat cu pierderi – fie sa se privatizeze, fie sa se inchida.
Seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks a explicat ca, desi “suntem pe drumul cel bun”, iar cresterea economica se va relua spre sfarsitul anului, scaderea PIB-ului in acest an va fi de 2%, urmand ca la anul economia sa creasca cu 1,5%.
"La nivel de experti am ajuns la un acord in ceea ce priveste evaluarea. Rezultatele la zi au fost bune si am convenit asupra politicilor de la acest moment inainte. Dupa ce ce conditionalitatile vor fi implementate vom putea sa solicitam aprobarea bordului la mijlocul lunii ianuarie, conform asteptarilor noastre", a spus Franks.
Cea de-a sasea transa din imprumut fusese programata initial sa fie virata la jumatatea lunii decembrie, dar a fost amanata din cauza neindeplinirii de catre Guvern a conditiilor din acord la data stabilita.
"Una dintre conditionalitati este, de exemplu, aprobarea partii a doua a legii salarizarii unice. Vrem sa fim de acord cu autoritatile si sa aprobam bugetul pentru 2011. Autoritatile au spus ca bugetul poate fi aprobat la finalul lunii decembrie si, atunci, vom merge la board in ianuarie pentru a avea timp sa aprobe Guvernul", a mai explicat declarat seful misiunii FMI.
Franks a mai aratat ca in pofida platii unei sume semnificative a arieratelor la finele lunii septembrie, comntinua sa se mentina presiuni semnificative pe partea de cheltuieli, in special la nivelul sectorului de sanatate.
La randul sau, Istvan Szekely, director de tara pentru Romania la Comisia Europeana, a declarat ca toate actiunile pentru primirea urmatoarei transe de la executivul UE au fost indeplinite.
"Am tras concluzia ca actiunile pentru primirea urmatoarei transe de la executivul UE au fost indeplinite. De exemplu, adoptarea bugetului pe 2011 cu deficitul bugetar de 4,4% din PIB si cu fondul de salarii in limita convenita, de 39 miliarde lei. Apoi adoptarea strategiei fiscale pe termen mediu este deja in Parlament", a spus Szekely.
Urmatoarea transa de la Comisia Europeana este in valoare de 1,2 miliarde euro, iar cea de la FMI de aproximativ 900 de milioane de euro.
Romania are un acord de finantare externa cu FMI, UE si alte institutii financiare internationale, in suma totala de aproximativ 20 de miliarde de euro. Romania a primit pana acum transe in valoare de 11,27 miliarde de euro de la Fond si de 3,65 miliarde euro de CE.
Pe acelasi subiect: