Arieratele din sanatate totalizeaza un miliard de lei, majoritatea facturilor neachitate fiind inregistrate in ultima perioada, dupa ce statul a platit in septembrie doua miliarde de lei pentru stingerea datoriilor catre furnizori, iar FMI este ingrijorat ca sumele ar putea fi si mai mari.

"Desi Guvernul a platit 2 miliarde de lei in contul datoriilor catre companiile furnizoare din sanatate, imediat au aparut noi arierate, facturi neachitate de mult timp, dar care nu erau inregistrate si nu au fost luate in calcul. Aceasta situatie nu e doar in sanatate, se regaseste si la transporturi, la alte proiecte de infrastructura, mai ales la autoritatile locale", au declarat surse guvernamentale, citate de Mediafax.

Potrivit acestora, FMI va solicita din nou Guvernului plata unor sume in contul arieratelor ca preconditie pentru acordarea urmatoarei transe din acordul stand-by, programata pentru luna decembrie.

Arieratele statului (restante de plata de peste 90 de zile) au ajuns la finele lunii iunie la doua miliarde de lei, aproape dublu fata de tinta stabilita in acordul cu FMI pentru jumatatea anului, de 1,09 miliarde lei, cresterea fata de luna martie fiind de 240 milioane lei.