Reportaj in oglinda. Moldova, exemplu de saracie in Uniunea Europeana, in comparatie cu instaritul Luxemburg
Cu totii ne numim europeni, dar unii traiesc in prosperitate, in timp ce altii se zbat in cea mai lucie saracie. Este concluzia reporterilor unei televiziuni daneze, care au vrut sa filmeze in antiteza, in cea mai bogata, respectiv cea mai saraca tara din Uniunea Europeana.
Pentru primul reportaj, jurnalistii au mers in Luxemburg, iar pentru cel de-al doilea au venit in Romania. La nivel de tara, Bulgaria are cel mai scazut nivel de trai din Uniune, dar la noi, in Moldova mai exact, se afla regiunea in care oamenii castiga cel mai putin si o duc cel mai prost.
Reportajele in oglinda vin in contextul apropiatelor alegeri europarlamentare - care, in Romania au loc pe 25 mai - si al campaniilor antiimigratie din mai multe tari dezvoltate.
Ca sa vada cum traiesc cei mai saraci europeni, jurnalistii danezi au mers intr-un sat din Moldova. S-au ingrozit cand au vazut toaleta din spatele curtii si s-au mirat sa afle ca niciunul dintre soti n-a avut vreodata un loc de munca permanent. ''Ne mai da si noua de pomana cate cineva, incaltari la baieti, imbracaminte, ca noi bani nu avem'', le spune un localnic, Marian Pletosu. Familia Pletosu traieste din ajutoare sociale insumand mai putin de 200 de euro pe luna.
Reporter: De ce nu va angajati?
Alina Pletosu: Aicea in sat n-avem unde, la oras ii distanta mare, copiii is multi...
In restul Uniunii, venitul mediu este de zece ori mai mare decat in Romania, iar de la aderare, milioane de romani au emigrat. Altii sunt prea saraci si ca sa plece. Marian Pletosu: ''Mi-i frica sa ma duc, cu ce ma intorc acasa daca nu gasesc de lucru?''.
La polul opus, se afla cea mai mica tara din UE, Luxemburg, cu un venit pe cap de locuitor de 27 de ori mai mare decat cel din Romania. Familia lui Robert are un lant de magazine de bijuterii, sase hoteluri, opt restaurante si actiuni la cateva combinate metalurgice. Robert Goeres, om de afaceri: ''Tata spunea: <<Daca esti sarac, nu vorbesti despre asta. Iar daca esti bogat, nu te lauzi>>".
Daca in Romania se dezbate cum sa se obtina mai multe fonduri de la UE, in Luxemburg, problema este cum sa atraga in continuare bogatii lumii, dupa ce Bruxelles-ul le-a impus sa renunte la secretul bancar. Au gasit solutii, acum construiesc o Mecca a valorilor, un depozit in care colectionarii, traderii, investitorii si oamenii bogati isi pot tine in siguranta comorile. Acestea vor fi depozitate in siguranta, fara ca proprietarii sa plateasca taxe.
Robert Goeres, om de afaceri: ''O ducem bine pentru ca muncim, pentru ca suntem inventivi si pentru ca muncim in echipa''.
Pe acelasi subiect: