Guvernul taie de la Educație, Transporturi, mari investiții și Cercetare, dar spune că face rectificare bugetară pozitivă. Bugetele locale primesc cei mai mulți bani
UPDATE Prima rectificare bugetară din acest an taie drastic din bugetele unor ministere importante, cum ar fi Educaţia, Agricultura şi Transporturile.
Şi proiectele cu fonduri europene pierd bani, în schimb sunt suplimentate finanţările pentru primari, arata un proiect publicat de Ministerul Finanţelor. Odată cu noua împărţire a banilor, finanţele anunţă şi taxe mai mari pentru industria sucurilor şi a ţigărilor.
Cel mai mare perdant al rectificării bugetare este Ministerul Educaţiei, care rămâne fără o sumă uriaşă: 1 miliard de lei, din care 400 de milioane de lei sunt tăiaţi de la salarii.
Îngrijorător este şi că de la Fondurile Europene sunt luaţi aproape 700 de milioane de lei, iar de la Transporturi - care ar fi trebuit să investească în drumuri şi autostrăzi - alţi 300 de milioane de lei.
Pe de altă parte, la această rectificare bugetară cea mai mare suplimentare de fonduri este pentru primarii - peste 4 miliarde de lei. Sunt bani în plus şi pentru Ministerul Dezvoltării, al Muncii, MAI, MAE şi SRI.
Reprezentanţii MFP precizează că sunt asigurate sumele necesare pentru proiectele de investiţii aflate în derulare, în timp ce sunt reduse sumele alocate instituţiilor cu un grad scăzut de utilizare a banilor alocaţi.
Astfel, Ministerul Educaţiei Naţionale pierde 1,03 miliarde lei, Ministerul Fondurilor Europene 681,9 milioane lei, iar cel al Cercetării 369,1 milioane lei.
De asemenea, bugetul Ministerului Transporturilor va fi diminuat cu 128,8 milioane lei, cel al Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat cu 243 milioane de lei, al Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale cu 310,4 milioane de lei şi al Secretariatului General al Guvernului cu 143,6 milioane lei.
"La instituţiile la care au fost diminuate creditele bugetare nu au fost diminuate corespunzător şi creditele de angajament, astfel încât să nu fie afectat procesul de contractare a proiectelor finanţate din fonduri europene, precum şi a lucrărilor de investiţii, diminuarea referindu-se doar la creditele bugetare (cash)", precizează reprezentanţii MFP, într-un comunicat.
Pe de altă parte, bugetele locale cresc cu 4,4 miliarde lei, astfel: 2,9 miliarde de lei pentru echilibrare, din această sumă fiind prevăzute în sumă globală 1,5 miliarde lei, urmând ca diferenţa să se aloce ulterior prin hotărâre de Guvern, şi 1,5 miliarde de lei pentru PNDL. Plafonul de împrumuturi/trageri pentru unităţile administrativ teritoriale s-a majorat cu 400 milioane de lei.
Plafoanele de contractare acordate din disponibilităţile contului general al Trezoreriei Statului pentru finanţarea proiectelor de investiţii în cadrul Fondului de Dezvoltare şi Investiţii au fost stabilite în sumă de 10 miliarde de lei.
Comunicatul MFP semnalează că Produsul Intern Brut s-a majorat la 1.031 miliarde lei, faţă de 1.022,5 miliarde lei cât s-a estimat la fundamentarea bugetului pe acest an şi că proiectul rectificării bugetare asigură sumele necesare pentru plata pensiilor şi a salariilor.
Totodată, se asigură suma de 135 milioane de lei pentru finalizarea procesului de restituire a taxei speciale pentru autoturisme şi autovehicule, a taxei pe poluare pentru autovehicule, a taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule şi a timbrului de mediu pentru autovehicule, reprezentând accesoriile rămase la suma restituită (dobânzi).
Se vor aloca şi 500 milioane lei pentru înlăturarea efectelor calamităţilor naturale produse în acest an.
"Da, e important de spus că faţă de ceea ce a apărut în spaţiul public zilele trecute, pot să spun aşa, într-un singur cuvânt că va fi o rectificare sperăm noi pozitivă, adică toate ministerele, cele care au planificate măsuri importante de investiţii şi nu numai, vor primi toate sumele necesare astfel încât până la finele acestui an să le şi aplice. Vor fi ministere care vor avea bugetele, să spunem aşa, aşa… cum au fost planificate şi chiar vor fi anumite, să spun aşa, plusuri acolo unde au fost adăugate măsuri faţă de cele pe care cu toţii le cunoaştem. Ele vor fi anunţate în mod public odată cu momentul rectificării de doamna prim-ministru şi, ca o concluzie, sunt convins că va fi o rectificare pozitivă", a declarat, luni, Eugen Teodorovici, potrivit Agerpres.
El a menţionat că mai trebuie puse la punct câteva mici detalii ale rectificării de buget, astfel că documentul urmează să fie adoptat în această săptămână.
"Săptămâna aceasta planificăm să aprobăm această rectificare de buget şi cred că lucrurile sunt clarificate, doar micile detalii au mai rămas de pus la punct şi lucrurile sunt aşa cum am spus şi în coaliţie şi cum am promis populaţiei, mai ales", a subliniat Eugen Teodorovici.
Potrivit ministrului Finanţelor, şi autorităţile locale vor primi bani în cadrul primei rectificări de buget din acest an, iar sumele vor fi alocate în funcţie de proiectele de investiţii pe care acestea le au.
"Da, categoric, vor primi. Fondurile pe care la început de an, să spunem, prin diferenţele acelea de formulă aplicată pentru echilibrarea bugetelor locale. Aşa cum am promis noi în programul de guvernare, ştiţi foarte bine, de la 1 ianuarie avem 100% impozitul pe venit pe care trebuie să-l alocăm la nivel local, aşa am promis şi chiar dacă Legea bugetului de stat pe acest an prevede din luna martie, să spunem aşa, inclusiv această alocare, nu, o să o dăm de la început de an, o să alocăm sumele necesare pentru funcţionarea până la final de an /.../ ce proiecte mai au de investiţii, dezvoltare, dar se va face într-o abordare oarecum diferită, să spunem, sumele vor fi alocate şi pe baza acestor nevoi, punctual, în discuţie cu fiecare /.../ în parte astfel încât să fim siguri că sumele vor fi suficiente pentru ceea ce au de făcut până la final de an. Cum v-am spus, funcţionale, cheltuielile sociale pe care le au de asigurat, dezvoltarea, partea de dezvoltare, cofinanţări la proiectele europene sau din cele guvernamentale, PNDL-ul şi alte de acest fel", a subliniat ministrul citat.
Ministrul Finanţelor a afirmat, o dată în plus, că pensiile vor fi majorate de la 1 septembrie, iar creşterea punctului de pensie are prevăzută în buget, încă de la început de an, suma necesară.
Pe de altă parte, şeful de la Finanţe a anunţat că, pentru transparenţă şi dezbatere publică, intenţionează ca, în luna septembrie a acestui an, să publice proiectul de buget pe 2020.
Pe acelasi subiect: