Compania de comunicatii a incheiat recent doua acorduri de finantare, un credit sindicalizat de tip forward start de 206 milioane de dolari pentru plata unor imprumuturi scadente si un credit sindicalizat in valoare de 125 milioane euro.

La creditul sindicalizat de 206 milioane de dolari au participat ING Bank NV, Unicredit Bank Austria AG, Raiffeisen Bank International AG, Royal Bank of Scotland NV si BRD- Groupe Société Générale, in calitate de aranjori mandatari principali, respectiv ING Bank NV in calitate de agent de credit si co-ordonator si agent pentru garantii.

Pentru acest credit, Cable Communications Systems Olanda, actionarul majoritar al companiei de comunicatii, a constituit in favoarea ING Bank o garantie reala mobiliara de rang doi asupra unui numar 215.252.727 actiuni, reprezentand 51% din capitalul social al RCS & RDS.

Garantia acopera o suma maxima de plata de 278 milioane dolari.

In cazul creditului de 125 de milioane de euro, sindicalizarea a fost realizata de Fortis Bank SA/NV Bruxelles Sucursala Bucuresti, Royal Bank of Scotland PLC si Unicredit Tiriac Bank in calitate de aranjori mandatati principali, respectiv Unicredit Bank AG, sucursala Londra, in calitate de agent de credit si Unicredit Tiriac Bank in calitate de agent pentru garantii.

Imprumutul este garantat tot de Cable Communications Systems Olanda cu garantie de rang intai constituita in favoarea Unicredit Tiriac Bank asupra unui numar 42.206.417 actiuni, reprezentand 10% din capitalul social al RCS&RDS, si cu o garantie de rang doi pentru 21.103.209 actiuni, reprezentand 5% din capitalul RCS&RDS.

Garantia la acest credit acopera o suma maxima de plata de 162,5 milioane euro.

Potrivit unor surse din piata, RCS&RDS ar avea scadente pana in vara pentru credite in valoare de peste 200 de milioane de dolari.

Ziarul Financiar a pornit de la informatiile publicate de tolo.ro si a titrat recent ca RCS&RDS negociaza preluarea UPC Romania, principalului competitor de pe piata seviciilor de televiziune prin cablu si internet.

Cu o retea care acopera peste 200 de orase, RCS&RDS este unul dintre cei mai importanti jucatori pe piata serviciilor de televiziune prin cablu si prin satelit, telefonie fixa si mobila. Operatorul si-a inceput activitatea in urma cu 15 ani si este prezent si pe pietele din Ungaria, Cehia, Slovacia, Croatia si Serbia.

Potrivit datelor de la Registrul Comertului, Cable Communications Systems Olanda detine 88,902434 % din actiunile RCS&RDS, iar un pachet de 5,039715 % este detinut chiar de companie, dupa procesul de rascumparare de actiuni.

ZoltanTeszari este cel mai mare actionar persoana fizica, avand o participatie directa de 2.028447 %, restul pachetului de actiuni fiind detinut de alte 16 persoane.