De pilda, sapte clienti cu datorii in franci elvetieni isi vor putea plati ratele la cursul de schimb de la data acordarii creditului, a decis Tribunalul Bucuresti. Instanta s-a pronuntat in aceeasi zi in toate cele sapte dosare, care initial au fost parte dintr-un proces colectiv cu OTP Bank. In ideea in care Curtea de Apel va mentine decizia Tribunalului, ratele celor sapte se vor injumatati.

Initial, procesul impotriva OTP Bank a pornit ca unul colectiv, dar instanta a decis la un moment sa separe dosarele. Totusi, Tribunalul Bucuresti s-a pronuntat simultan in toate cele sapte si a folosit exact aceeasi fraza prin care a decis inghetarea cursului.

Adrian Cuculis, avocat: "Instanta a dispus in fiecare dosar in parte inghetarea cursului valutar la acel moment istoric, respectiv anul 2007 si 2008, fiindca despre acest tip de contract discutam."

Asa se face ca cel mai norocos dintre clienti, care a luat creditul in 2007, va plati ratele la 2 lei pe franc. Cei cu imprumuturi din 2008 vor plati cel mult 2 lei si 37 de bani pentru un franc, fata de 4 lei si 10 bani, cursul zilei.

Avocatii spun ca tot mai multe instante se pronunta in acelasi fel.

Adrian Cuculis, avocat: "Deja avem din partea Tribunalului Bucuresti o oarecare traditie in a da asemenea solutii favorabile si vedem deja o practica extrem de favorabila la nivel de tara pentru inghetarea cursului valutar."

OTP Bank poate ataca decizia la Curtea de Apel, dar reprezentantii bancii nu au comentat decizia instantei.