Si, conform celor convenite, bancile ar putera sterge chiar si un sfert din datoriile clientilor cu imprumuturi in valuta in cazul in care vor accepta sa adere la acest program de ajutorare. In plus, se renunta si la plafoanele de venit sau de indatorare : deci se vor incadra mai multi clienti. Eugen Teodorovici spune ca proiectul, tinut la sertar din martie, va intra in vigoare din toamna, dupa ce va fi discutat din nou cu Banca Nationala.

Proiectul face referire la toate valutele in care bancile din Romania au dat credite ipotecare. Daca in draftul intocmit de Guvernul Romaniei reducerea era de 15% din soldul restant, reprezentantii indatoratilor solicita o reducere de 25 la suta. In schimb, banca primeste garantii de stat, ca in programul prima casa.

"Undeva la 25 chiar 30 la suta a fost discutia celor de ieri. Trebuie sa fie un plafon astfel incat banca sa fie atrasa intr-un astfel de mecanism. Ideea e sa nu ne lacomim la un plafon de discount foarte mare”, a spus Eugen Teodorovici.

Practic banca renunta la 25.000 de franci dintr-o datorie de 100.000, in momentul conversiei in lei. Institutia creditoare nu are voie sa perceapa comisioane sau taxe de conversie.

In varianta initiala a proiectului se calificau doar clientii cu venituri mai mici de 3000 de lei si cu imprumuturi pana in 300.000 de lei. Aceste restrictii vor fi eliminate.

"Eliminarea plafonului de venit maxim pentru participantii in proiect, eliminarea plfaonului care vizeaza nivelul creditului. Am discutat si despre includerea debiterilor ale caror credite au fost externalizate”, explica Alin Iacob - Asociatia Utilizatorilor de Servicii Financiare.

"Mi se pare o abordare logica. Mi se pare mult mai simplu sa ai o astfel de abordare. Si nu mai conteaza vis a vis de venit sau alte criterii”, a completat si Teodorovici.

Asociatia Utilizatorilor de Servicii Financiare cere ca in lege sa fie stipulat clar ca, dupa conversie, noua rata in lei va fi cu cel putin 20% mai mica decat cea in valuta. Aceasi asociatie cere ca in program sa fie inclusi si clientii cu restante mai mari de 60 de zile.

Proiectul conversiei in lei garantate de stat e in dezbatere din luna martie. Ministrul finantelor promite ca va intra in vigoare din septembrie. Bancile nu sunt insa obligate sa il aplice. In plus facilitatile se acorda doar in cazul unei depreciere de peste 50% a leului fata de valuta creditului. Momentan doar clientii cu imprumuturi in franci se afla in aceasta situatie.