Radu Beligan, cel mai in varsta utilizator activ de internet banking
BCR i-a acordat maestrului Radu Beligan titlul onorific de Senior 24 Banking BCR, in cadrul unei campanii de stimulare a operatiunilor bancare efectuate prin intermediul canalelor alternative (internet banking, phone banking si zone speciale automatizate). Ce operatiuni poti efectua prin internet banking si cum beneficiezi si tu de un astfel de serviciu? Afla in continuare...
In cadrul unei conferinte de presa dedicate acestui eveniment, maestrul Radu Beligan, in varsta de 91 de ani, a declarat:
"Nu spun ce chin au fost pentru mine toate deplasarile pentru plata facturilor, pana anul trecut, cand un prieteten mi-a aratat cel mai eficient sistem de banking. Fiind pasionat de internet, l-am rugat sa-mi arate pe loc cum sa il folosesc. Din ziua aceea plata facturilor a devenit o placere. Cand vine factura, scot jucaria (n.r. - dispozitivul de internet banking) tastez un cod, ma loghez online si in doua minute treaba e rezolvata... Uneori, aflandu-ma in deplasare, mi s-a intamplat sa deschid banking-ul si pe telefon".
Nici Mihai Dascalu, de pilda, specialist IT de 28 de ani, nu mai tine minte cand a fost ultima data intr-o agentie. Plateste totul prin internet banking. "Principalul avantaj este clar timpul pe care-l economisesti", spune el.
Ce poti face cu internet banking?
Cam orice plata iti trece prin minte:
- achiti facturi la utilitati;
- tranzactii de schimb valutar;
- transferi bani intre conturile tale de card sau curente;
- faci plati interne si externe;
- verifici oricand soldul si poti cere un extras de cont bancar;
- modifici unele date personale;
- constitui si lichidezi depozite;
- transferi bani catre orice partener;
- faci plati catre Trezorerie;
- alimentezi cardul;
- configurezi ordine programate etc.
Sa vedem ce inseamna asta concret. Daca ai, de pilda, de achitat factura la telefonul mobil, o plata lunara previzibila, care ar presupune un drum la banca intre niste ore de mai multe ori imposibile pentru cineva care lucreaza de la 09:00-10:00 la 18:00-19:00, atunci trebuie sa te reorientezi catre solutii mai accesibile: plata la bancomat este una dintre ele, dar mai usor este prin internet banking, unde iti poti seta chiar tu optiunea de plata prin “Direct Debit”.
Practic, se incheie un acord de plata intre client si banca, prin care aceasta se angajeaza sa ii plateasca lunar clientului facturile, din contul curent al acestuia. In cazul in care ai internet banking nici macar nu mai este nevoie sa mergi la banca pentru alte formalitati.
Tot astfel, daca ai imprumutat bani de la cineva si te streseaza gandul ca pentru a-i da inapoi e nevoie sa faci un alt drum sau ca trebuie sa-i retragi platind alte comisioane, prin serviciul de internet banking ii poti transfera direct in contul curent al persoanei respective.
Cum faci si tu?
Pentru a utiliza acest serviciu trebuie in primul rand sa ai un cont deschis la banca de la care vrei sa primesti internet banking. Mergi la banca, faci o cerere, semnezi un contract si primesti acolo un dispozitiv digipass, prin care vei avea acces 24 de ore din 24, 7 zile din 7 la serviciile bancii. Astfel de digipass-uri primesti de la BRD, ING, CEC, Bancpost, BCR.
Pentru a putea accesa aplicatia BT 24, de pilda, este nevoie de instalarea unui certificat digital de autentificare, dupa care ti se cere un ID si o parola.