Profetul crizei, Nouriel Roubini, incendiaza pietele financiare de la Bucuresti. VEZI DE CE! VIDEO
Romania are o revenire lenta a economiei, in forma de U, la fel ca statele dezvoltate, desi dupa o recesiune se asteapta o crestere mult mai robusta, in forma de V, afirma economistul Nouriel Roubini, aratand ca tarile din regiune care continua reformele nu vor fi afectate de situatia din Grecia.
Invitat la Bucuresti intr-o conferinta organizata de Forum Invest in parteneriat cu Fondul de Garantare a Depozitelor, americanul Nouriel Roubini - Dr. Doom al economiei - nu si-a dezmintit reputatia, aratand ca "restructurarea datoriilor Greciei nu mai e o problema de DACA ci de CAND".
"Pietele asteapta o restructurare ordonata a datoriilor Greciei. Acest lucru nu inseamna default, ca in cazul Rusiei, Ecuadorului sau Agentinei ci emiterea de obligatiuni pe o perioada mai mare de timp la o dobanda mai mica", sustine economistul american, citat de Ziarul Financiar.
"Pakistanul, Ucraina, Belize au facut acest lucru si de asta are nevoie si Grecia, indiferent ce ar spune oficialii BCE. Sefii bancii centrale europene folosesc gresit cuvantul DEFAULT. Nu este default ci nevoia de restructurare ordonata a datoriilor pentru a evita riscul de contagiune", a precizat Roubini.
Faceti reforme in continuare si mentineti austeritatea
Roubini sustine ca, desi majoritatea tarilor din regiune au o revenire mai consistenta, ele trebuie sa se mentina pe o politica de austeritate fiscala, sa continue reformele structurale si sa finalizeze procesul de privatizare, scrie Mediafax.
Economistul crede ca statele emergente din UE nu vor fi afectate de situatia din Grecia, chiar si in situatia restructurarii datoriilor statului elen, pe care o considera, de fapt, ca cea mai buna solutie pentru Europa.
BNR face bine ca nu modifica dobanda - cheie
In opinia lui Roubini, optiunea BNR de a mentine nemodificata rata dobanzii este cea mai potrivita alegere de politica monetara, intrucat miscari intr-o directie sau alta ar stimula si mai mult capitalurile straine sau ar mari presiunile inflationiste.
Nouriel Roubini, economistul care a prevazut si anticipat dimensiunea crizei financiare globale, spune ca Romania are o revenire economica lenta, la fel ca tarile dezvoltate, desi dupa recesiune se asteapta la o crestere mult mai robusta.
In schimb, la fel ca toate tarile din regiune trebuie sa continue reformele pentru a nu fi afectata de problemele din Grecia.
Economistul crede ca statele emergente din UE nu vor fi afectate de situatia din Grecia, chiar si in situatia restructurari datoriilor statului elen, pe care o considera de fapt ca cea mai buna solutie pentru Europa.
"Daca va faceti treaba intern, veti iesi din probleme, dar daca nu va faceti temele, atunci nu va conta ce se intampla cu datoria Greciei", a spus Roubini. Chiar si asa, el adauga ca Romania trebuie sa se tina departe de problemele din regiune, pentru a evita riscul de "contagiune".
El crede ca masurile dure adoptate de statele emergente au inceput sa-si arate roadele, cum ar fi in Ungaria si Romania, chiar daca mai sunt inca de realizat unele ajustari, iar unele tari se confrunta cu presiuni inflationiste si se apropie de ciclurile electorale.
Economistul american a mentionat ca in Romania aproape jumatate din cosul de consum al populatiei este reprezentat de alimente si energie.
Dupa Grecia, Spania este in pericol
Roubini crede ca piete precum Portugalia, Spania sau Grecia se confrunta cu diverse probleme, de la deficite bugetare mari si datorii publice in crestere, pana la probleme cu creditele neperformante.
Recent, el declara, in cotidianul Les Echos, ca situatia Greciei este una dificila, chiar si cu un ajutor de pana la 10% din PIB, insotit de un plan de austeritate drastic, datoria publica a statului elen este de 1,6 ori cat PIB-ul sau.
Acum, el trage inca un semnal de alarma in ceea ce priveste Spania si asta pentru ca "este prea mare pentru a putea fi salvata".
Aici, statul trebuie sa-si rezolve problemele de deficit bugetar si cele legate de piata muncii. In plus, trebuie luate in considerare si privatizarile si restructurarerea sistemului bancar.
La ultima sa vizita la Bucuresti, anul trecut, Roubini spunea despre criza economica, care se manifesta in sectorul privat inca din 2008, ca se transforma intr-o criza a datoriilor publice.
Cine este Nouriel Roubini?
Roubini este profesor de economie la Universitatea din New York si a venit la Bucuresti ca invitat la un forum economic.
El si-a castigat notorietate in ultimii ani dupa ce a avertizat in 2007 ca va urma o criza a creditelor. Si-a atras titlul de "Doctor Doom" si de profet al crizei, in presa de specialitate, prin felul sau de a previziona anumite evenimente economice.
Pe acelasi subiect: