Clientul are dreptul sa dea inapoi in orice moment, partial sau total, banii din imprumutul de consum, insa in acelasi timp banca este indreptatita sa solicite o compensatie pentru costurile legate direct de rambursarea anticipata a creditului, cu conditia ca plata in avans sa se faca intr-o perioada in care rata dobanzii aferente creditului este fixa.

Asadar, incepand cu data de 26/04/2010, BCR va implementa un comision de rambursare anticipata de 1% din suma rambursata in avans, respectiv 0,5% (daca rambursarea anticipata are loc in ultimul an al contractului de credit), dar nu mai putin de 65 RON - pentru creditele negarantate cu dobanda fixa si va elimina comisionul de rambursare anticipata - pentru creditele negarantate cu dobanda variabila.

In situatia in care, pentru creditele negarantate cu dobanda fixa, diferenta intre rata dobanzii convenita initial si rata dobanzii la care banca poate acorda credite la momentul la care intervine rambursarea anticipata depaseste nivelul stabilit initial pentru comisionul de plata anticipata, banca are dreptul de a modifica nivelul acestui comision.

Noul comision se aplica doar creditelor negarantate nou acordate si nu are impact asupra creditelor negarantate aflate in derulare. Pentru acestea din urma, la rambursarea anticipata se va percepe comisionul de rambursare anticipata stipulat in contractul de credit initial semnat de client.

Directiva europeana se refera numai la creditele de consum fara garantie imobiliara de pana la 75.000 euro. Autoritatea pentru Protectia Consumatorilor a propus, insa, la inceputul anului largirea ariei de aplicare a directivei CE, in sensul eliminarii sau limitarii comisoanelor pentru toate tipurile de imprumuturi cu dobanda variabila.

Iar Guvernul a anuntat in urma cu o saptamana ca va adopta proiectul ANPC de micsorare sau renuntare la comisioanele de plata anticipata inclusiv pentru imprumuturile cu garantie imobiliara.

"Eliminarea comisionului de rambursare anticipata va creste concurenta intre banci ca sa reduca dobanzile. Pana acum, acest comision bloca migratia clientilor de la o banca la alta pentru o oferta mai buna, iar institutiile de credit nu erau presate de pierderea clientilor sa reduca dobanzile", explica pentru incont.ro, Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei.

Nu toate bancile sunt la fel de grabite sa elimine taxa de plata anticipata. Totusi, au redus-o: “Piraeus Bank Romania va implementa modificarile stabilite prin directiva europeana imediat ce prevederile acesteia vor fi transpuse in legislatia din Romania.  Pentru a veni in intampinarea noilor regulamente si a cerintelor clientilor nostri am plafonat deja la 1% comisionul de rambursare anticipata pentru acele produse de creditare lansate anul acesta de banca noastra”, au declarat pentru incont.ro reprezentantii Piraeus.